×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Domowy twaróg z Cheese Makera

Domowy twaróg z Cheese Makera

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 05 sie 2016 08:30

Twaróg – biały miękki serek z mleka. Składnik tradycyjnych potraw: ruskich pierogów, klusek leniwych, naleśników, serników. Wspaniały dodatek do pieczywa – w wersji saute i w postaci past twarogowych, zawierających różne dodatki. Jedzony na słodko i na słono. Uniwersalny, smaczny i zdrowy. Dzięki naczyniu Cheese Maker Native łatwy do przygotowania w domu.

Twaróg to bogate źródło pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Zawiera go od 53% do 80% (chude twarogi mają więcej białka). To, że białko zawarte w twarogu jest łatwe do strawienia, wynika z tego, iż podczas produkcji twarogu kazeina zostaje ścięta i częściowo rozłożona, a to ułatwia enzymom dotarcie do wiązań.

Twaróg jest również bogatym źródłem lizyny. To ważny aminokwas, który musimy dostarczać w pożywieniu. Wpływa korzystnie na układ nerwowy - sprzyja koncentracji, eliminuje zmęczenie. Zapobiega też miażdżycy i rozwojowi nowotworów. Nie ma jej zbyt dużo w produktach zbożowych, dlatego łączenie ich z twarogiem sprawia, że lizyna z twarogu uzupełnia skład aminokwasowy niepełnowartościowych białek roślinnych. Dlatego makaron z twarogiem i kanapka z pastą twarogową to znakomity, wartościowy posiłek.

Twaróg dostarcza również składniki mineralne – głównie wapń i fosfor, i jest zdecydowanie lepszym ich źródłem niż mięso. Ponadto w twarogu znajdziemy ok. 1 mg cynku na 100 g produktu, a mniejszych ilościach także sód, jod, potas i magnez. Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37%, a na witaminę B12 w ok. 33%. Znajdują się w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E.

Ten unikatowy skład powoduje, że powinniśmy wdrożyć biały ser do naszej codziennej diety. Dodatkowym atutem jest to, że twaróg jest produktem niskoenergetycznym – 100 g zawiera nie więcej niż 3-4 g węglowodanów (w postaci złożonego cukru mlecznego – laktozy), ilość tłuszczu waha się od 0,5g do 9g na 100 g sera. Specyficzny skład oraz proces produkcji, podczas którego tłuszcz (w twarogu stwierdzono obecność ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych!) poddawany jest emulgacji, sprawiają, że jest on bardzo łatwo trawiony i przyswajany. Do tego obecność tłuszczu umożliwia rozpuszczenie w nim witamin A, D i E. Dlatego wybierając twaróg lepiej sięgać po ten tłusty lub półtłusty. A robiąc go w domu wykorzystywać do tego tłuste mleko.

Cheese Maker

Cheese Maker to naczynie z kolekcji Native marki Lékué, zaprojektowane specjalnie do domowej produkcji twarogu. Linia Native promuje zdrowe odżywanie – taki też jest twaróg zrobiony samodzielne, bez chemicznych utrwalaczy i konserwantów. Produkt w 2014 był finalistą konkursu Dobry Wzór. Do zrobienia twarożku wystarczy świeże mleko krowie lub kozie (nie nadaje się do tego mleko UHT, które w wyniku sterylizacji w bardzo wysokiej temperaturze jest zubożone o składniki bioaktywne - nie zajdzie w nim proces wytrącania) i jeden z trzech składników, który pomoże w wytrącaniu się tłuszczu i białka: ocet, świeży sok z cytryny / limonki albo jogurt naturalny. Sam proces produkcji twarogu jest bardzo prosty, a do naczynia dołączona jest książeczka z przepisami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także