×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Dieta oczyszczająca wspomagająca organizm

Dieta oczyszczająca wspomagająca organizm

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 04 sie 2017 13:04
Zaktualizowano: 13 sie 2017 22:29

Wspomóż pracę swojego organizmu i przejdź kilkudniowe oczyszczanie, w trakcie którego pij przede wszystkim soki, wodę i ziołowe napary. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę oczyszczającą.

Współcześnie nasze organizmy narażone są na działanie niezliczonej ilości toksyn. Ty też wdychasz je, zjadasz z pożywieniem, wypijasz z wodą i wcierasz w skórę wraz z kosmetykami. Choć w ciele znajdują się oczywiście niezastąpione narządy (jak nerki, wątroba czy skóra), które radzą sobie z toksynami, to dobrze je wesprzeć poprzez odpowiednią dietę.

Dieta oczyszczająca
Od czasu do czasu warto więc przejść krótką dietę oczyszczającą. - Zadaniem diety oczyszczającej jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników, które pomogą uregulować przemianę materii i oczyszczą ciało z zalegających toksycznych związków. Nie powinna powodować szybkiej utraty masy ciała, jednak po jej zakończeniu powinniśmy odczuć poprawę nastroju i funkcjonowania wielu narządów - opowiada dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.
Co ważne, by przygotować organizm do oczyszczania i nie męczyć go trawieniem ciężkich pokarmów, na czas detoksu zrezygnuj z kilku produktów. - Na pewno nie powinniśmy sięgać po napoje gazowane, kawę i czarną herbatę, alkohol, słodycze, żywność wysoko przetworzoną. Warto również ograniczyć spożycie tłuszczy szczególnie tych nasyconych oraz mięsa - mówi dietetyczka.

Postaw na owocowe i warzywne soki z wyciskarki
Ponieważ uwolnione toksyny pojawiają się w krwi, dieta oczyszczająca powinna być bogata w antyoksydanty, które pomogą zneutralizować i usunąć szkodliwe substancje. - Najbogatszym ich źródłem są oczywiście świeże warzywa i owoce. Warto wybierać szczególnie te o intensywnych barwach, ponieważ świadczy to o silnym nagromadzeniu składników o działaniu przeciwutleniającym - radzi Agata Ziemnicka-Łaska. Sięgnij zatem po owoce jagodowe (maliny, jagody, truskawki, borówki), cytrusy, zielone warzywa liściaste, marchewkę, pomidory i buraki. Doskonałym pomysłem na spożycie dużej ilości różnorodnych warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty jest przygotowywanie z nich świeżych soków. - Dzięki temu będą one łatwiej strawne, co pozwoli również odpocząć układowi pokarmowemu. Ponadto rozdrobnione składniki odżywcze przyswajają się w większym stopniu – dodaje dietetyczka, Agata Ziemnicka- Łaska.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także