×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Dieta dla serca: domowe soki i smoothie

Dieta dla serca: domowe soki i smoothie

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 03 paź 2017 09:41
Zaktualizowano: 03 paź 2017 09:45

Niedawno obchodzony był Światowy Dzień Serca. To dobra okazja, żeby zadbać o serce swoje i najbliższych, wprowadzając zmiany w stylu życia i diecie. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę dla serca.

Światowy Dzień Serca obchodzony 29 września to inicjatywa, która ma na celu zwiększenie świadomości społecznej związanej z zagrożeniami chorobami serca oraz odpowiednią profilaktyką. Chociaż zwykle zdajemy sobie sprawę, że zachorowalność na choroby serca wzrasta, zaskoczeniem może być fakt, że jest to najważniejsza z przyczyn śmierci na świecie. Szacuje się, że w 2015 r. ponad 17,5 milionów osób zmarło z powodu chorób układu krążenia, co stanowi 31% zgonów na świecie . I nie dotyczy to wcale tylko osób starszych. Z pewnością wpływ na to ma współczesny tryb życia, kaloryczne jedzenie z cukrem, tłuszczem i solą, które przyczynia się m.in. do nadciśnienia, cukrzycy i otyłości. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że 39% dorosłych powyżej 18 roku życia ma nadwagę, a aż 13% jest otyłych .
Na szczęście proste zmiany w stylu życia takie jak rzucenie palenia, zwiększenie aktywności fizycznej i poprawa nawyków żywieniowych mogą zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób serca. Światowy Dzień Serca to idealna okazja, by wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców, które mogą poprawić kondycję Twojego serca. Tym bardziej, że nadal ponad 80% osób na świecie nie spożywa rekomendowanej przez WHO dziennej dawki 400g warzyw i owoców, a Ty możesz być wśród tego odsetka. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to proste, by zjadać codziennie tak duże ilości warzyw i owoców. Z pomocą przychodzą więc sokowirówki, wyciskarki i blendery, dzięki którym przyrządzisz zdrowe soki i koktajle, które będą zawierać cenne wartości odżywcze. Do przygotowywania soków najzdrowszych dla serca doskonale sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa, dzięki której wyciśniesz sok zarówno z twardych składników, jak np. burak czy marchewka, zieleniny, ale również z miękkich owoców jagodowych czy pomidorów.
Co równie ważne, przygotowywanie soków we własnej kuchni może sprawić Ci dużo przyjemności i wcale nie jest trudne. Nowe wyciskarki Philips Viva Collection HR1887, HHR1888 i HR1889 posiadają szeroki otwór na produkty - 70 mm, w którym zmieści się nawet całe jabłko! Dzięki temu przed wyciskaniem soku nie musisz kroić warzyw i owoców na kawałki. W dodatku po skończonej pracy dzięki funkcji QuickClean całe urządzenie umyjesz w krótkim czasie!. Dodatkowym udogodnieniem jest prosta w użyciu funkcja blokady kapania, która za naciśnięciem jednego przycisku zabezpiecza blat przed zachlapaniem.
Wypróbuj przepisy dietetyczki i ekspertki żywieniowej Philips - Agaty Ziemnickiej – Łaskiej przygotowane specjalnie z okazji Światowego Dnia Serca i ciesz się zdrowym sercem.
SOK SERCE JAK DZWON

2 szklanki ciemnozielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż)
2 małe jabłka
1 marchewka
¼ limonki

Składniki wycisnąć w wyciskarce. Po przygotowaniu dodać kilka kropel oleju lnianego.

---

SOK CZERWONE SERCE

2 buraki
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 jabłko

Składniki wycisnąć w wyciskarce lub sokowirówce Po przygotowaniu dodać kilka kropel oleju lnianego.

----

SOK POMIDOROWE SERCE

3 pomidory
1 marchewka
¼ limonki
¼ łyżeczki pieprzy cayenne

Składniki poza cayenne wycisnąć w wyciskarce. Po przygotowaniu dodać kilka kropel oleju lnianego i pieprz cayenne.

---

SOK SERCE JAK GRANAT

4 buraki podłużne
owoce z połówki granatu
1 gruszka
½ cytryny

Składniki wycisnąć w wyciskarce. Po przygotowaniu dodać kilka kropel oleju lnianego.
---

Możesz też poeksperymentować i przygotować soki z innych zdrowych składników. Wykorzystaj produkty najzdrowsze dla serca polecane przez Agatę Ziemnicką -Łaskę.

Warzywa: szparagi, marchewka, seler naciowy, ciemnozielone warzywa liściaste, czosnek, cebula, dynia, pomidory

Owoce: jabłka, brzoskwinie, jagody, jeżyna, owoce cytrusowe, żurawiny, liwi, mango, melony, papaje, śłiwki, granaty, maliny, czerwone winogrona, truskawki

Zioła: cayenne, kozieradka, imbir, pokrzywa, pietruszka, rozmaryn, kurkuma

Smacznego!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także