REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Czy wiesz, jakie szkło ma Twoja płyta indukcyjna?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 lut 2017 11:22
Czy wiesz, jakie szkło ma Twoja płyta indukcyjna?
Projekt Nowa Papiernia. Fot. Bartosz Jarosz.
Czy wiesz, jakie szkło ma Twoja płyta indukcyjna?
Czy wiesz, jakie szkło ma Twoja płyta indukcyjna?

Choć kuchenki wolnostojące i płyty gazowe nadal cieszą się popularnością, to coraz częściej – zwłaszcza jako uzupełnienie nowoczesnej kuchni – zastanawiamy się nad wyborem płyty indukcyjnej. Cechują się największą wśród płyt oszczędnością energetyczną oraz szybkością podgrzewania naczyń i potraw. Jaką płytę wybrać i na co zwracać uwagę przy zakupie? Eksperci marki Hotpoint odpowiadają na przykładzie modelu do zabudowy Hotpoint KIA 641 B B.

REKLAMA

Jak to działa?
Płyta indukcyjna wykorzystuje do swojej pracy system oparty na działaniu szybkozmiennego pola magnetycznego. Pod szklaną powierzchnią płyty znajdują się cewki, które to pole wytwarzają. Do gotowania na takiej płycie potrzebujemy specjalnych naczyń (te zazwyczaj są odpowiednio oznaczone). W wyniku działania pola, energia elektryczna jest zamieniana na cieplną i podgrzewa naczynie od spodu. W przypadku indukcji ogrzewane jest bezpośrednio naczynie, dzięki czemu to najbardziej oszczędne rozwiązanie – prawie cała energia cieplna jest koncentrowana na podgrzewanym naczyniu.
Bezpieczeństwo
Dzięki temu, iż sama płyta nie jest rozgrzana, a jedynie naczynie (zapewnia to proces indukcji), powierzchnia płyty jest całkowicie bezpieczna w użytkowaniu. Co więcej, nowoczesne płyty posiadają zabezpieczenia wykrywające zbyt małą ilość materiału ferromagnetycznego w zasięgu działania pola grzejnego. Dzięki temu małe stalowe przedmioty, które mogłyby w szybkim czasie nagrzać się do wysokiej temperatury zostawione na włączonej płycie (np. łyżeczka czy widelec), nie uruchomią mechanizmu i nie będą stanowić zagrożenia.
Na co zwracać uwagę?
Obecnie decydując się na płytę indukcyjną mamy do wyboru wiele modeli, oferujących autorskie rozwiązania, uatrakcyjniające i zwiększające efektywność naszej kuchennej pracy. Eksperci marki Hotpoint prezentują poniżej aspekty, na które warto zwracać uwagę przy wyborze płyty – na przykładzie modelu do zabudowy Hotpoint KIA 641 B B.
1. Moc płyty – w zależności od obciążenia naszej instalacji elektrycznej oraz indywidulnego zapotrzebowania, powinniśmy wybrać taką płytę, aby odpowiadała wykorzystywaną mocą do naszych domowych warunków. Dobrze, jeśli płyta pozwala na indywidualizację tego aspektu, a jednak większość płyt indukcyjnych jest rekomendowanych do jednego, konkretnego typu instalacji – o napięciu 400V albo 230V. Model do zabudowy Hotpoint KIA 641 B B zapewnia komfort użytkowania bez względu na moc naszej instalacji dzięki systemowi Power Managment – użytkownik może ustawić maksymalną moc osiąganą przez płytę indukcyjną (400V), ale płyta będzie działać równie bezpiecznie przy podłączeniu do 230V.
Jeśli dysponujemy mniejszym napięciem w swojej domowej instalacji, po ustawieniu żądanej mocy maksymalnej płyta automatycznie dokona jej podziału na poszczególne pola grzejne gwarantując, że ustawiony próg nigdy nie będzie przekraczany. Zaletą tej opcji jest również możliwość jednoczesnego zarządzania wszystkimi polami grzejnymi, bez problemów związanych z przeciążeniem. Regulacja progu poboru mocy powinna być przeprowadzona w momencie instalacji płyty. Użytkownik może wybrać spośród czterech poziomów mocy maksymalnej: 2,5; 4,0; 6,0; 7,2 kW. W momencie zakupu, płyta ustawiona jest na maksymalną wartość.
Natomiast jeśli podłączymy płytę do napięcia 400V – może ona pracować z pełną mocą bez żadnych ograniczeń.
2. Strefa do gotowania – to drugi podstawowy wyznacznik brany pod uwagę przy wyborze płyty. Liczba pól grzewczych oraz ich rozmieszczenie wpływają na komfort naszego gotowania. Model Hotpoint KIA 641 B B wykorzystuje technologię HD Flexi Zone. Sprawia ona, że dwa niezależne pola grzewcze mogą działać osobno lub wspólnie, co jest idealnym rozwiązaniem dla dużych, podłużnych naczyń. Funkcja ta umożliwia wyjątkową dowolność w użyciu strefy grzewczej. Jeśli umieścimy garnek tylko w jednej części strefy, wtedy system automatycznie będzie dostarczał moc tylko do tego jednego naczynia. Wtedy też do każdego pola możemy ustawić inną moc grzania oraz czas pracy, pozwala nam to gotować na jednym z nich lub obu niezależnie od siebie. Jeśli natomiast na płycie postawimy większe naczynie zajmujące powierzchnię obu pól (np. brytfanna), to po połączeniu strefy HD Flexi Zone do jednego dużego pola – ustawiamy moc i czas pracy dla obu pól jednocześnie. Wpływa to bardzo korzystnie na czas pracy z płytą (wprowadzamy ustawienia tylko raz) oraz dodatkowo zwiększamy komfort gotowania, a także jesteśmy w stanie w większym stopniu wykorzystać podkłady naszej kuchennej kreatywności.
3. Powierzchnia – ważna jest również jakość szkła, które pokrywa płytę indukcyjną. Poza walorami higienicznymi – z gładkiej powierzchni szkła łatwiej usunąć zanieczyszczenia i dzięki temu na bieżąco utrzymywać powierzchnię w czystości – istotna jest także jakość wykorzystanego surowca. Produkty marki Hotpoint są wykonane z najwyższej jakości materiałów, dlatego też w płytach indukcyjnych wykorzystywane są wysokiej jakości szkła firmy Schott Ceran, które cechują się brakiem domieszek metali ciężkich – arsenu i antymonu – wykazujących toksyczne dla człowieka właściwości. Dobrej jakości szkło wpływa także na ogólne wrażenia estetyczne i sposób eksponowania kolorystyki płyty. Model Hotpoint KIA 641 B B jest dostępny w czterech wersjach kolorystycznych: czerń, biel, kolor kawy i piasek pustyni.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA