Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Czy odpowiednie przechowywanie żywności i dobre sprzęty kuchenne mają wpływ na dietę 4-osobowej rodziny?

  • Autor: ut
  • 30 paź 2018 16:38
Czy odpowiednie przechowywanie żywności i dobre sprzęty kuchenne mają wpływ na dietę 4-osobowej rodziny?
Beko

Codzienne zakupy świeżych warzyw i owoców oraz planowanie posiłków z wyprzedzeniem dla wieloosobowej rodziny to codzienność praktycznie każdego polskiego gospodarstwa domowego. Jakie są zatem nawyki żywieniowe statystycznej rodziny oraz jakich sprzętów używają, aby sprawniej i ekonomiczniej planować przechowywanie żywności?

REKLAMA

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Beko wynika, że wcześniejsze planowanie zakupów i przygotowywanie przetworów to dwa główne sposoby wykorzystywane podczas przyrządzania zdrowych posiłków. Listę zakupów tworzy się aż w 52% polskich domostw, ale co ciekawe tylko 20% rodzin korzysta z planowania długoterminowego jadłospisu. Podobnie ma się sprawa, jeśli chodzi o sezonowość potraw i przetworów - aż 50% ankietowanych preferuje przygotowywanie przetworów sezonowych, a 14% wekuje przyrządzone przez siebie dania. Wśród często wykorzystywanych sposobów znalazły się również poszukiwanie przepisów na szybkie dania w Internecie i prasie (36%) oraz stosowanie wcześniej przygotowanych lub kupionych mrożonych produktów (29%). Natomiast, popularne wśród naszych mam i babć zamrażanie dań powoli przechodzi do historii, decyduje się na nie jedynie 19% ankietowanych, a korzystanie z książek kucharskich deklaruje jedynie 21% z nich. Czy zatem zmiany nawyków żywieniowych i sposobów poszerzania wiedzy kulinarnej mają również wpływ na to z jakich sprzętów gospodarstwa domowego korzystamy najczęściej przygotowując potrawy dla całej rodziny? Według kobiet biorących udział w badaniu Beko najczęściej używane sprzęty to piekarnik z termoobiegiem (67%) umożliwiający szybkie przygotowywanie nawet kilku dań, blender ręczny (65%) i zamrażarka (64%) dająca możliwość na cieszenie się smakiem owoców i warzyw przez cały rok. Na wysokim miejscu uplasowały się również mikser (wymieniony przez 60% badanych), robot kuchenny (49%) i czajnik elektryczny z którego korzysta 43% gospodarstw domowych. Coraz mniej osób decyduje się natomiast na wykorzystywanie kuchenki mikrofalowej podczas przygotowywania posiłków i chętnie zamienia ją na urządzenia do gotowania na paprze (35%). Zwiększona świadomość konsumentów oraz coraz szybciej rozwijająca się technologia pozwalająca nie tylko na dłuższe przechowywanie świeżej żywności, ale także na sprawniejsze przygotowywanie smacznych potraw sprawia, że Polacy coraz świadomiej podchodzą do tego jakie produkty lądują na ich talerzach i jak są wcześniej procesowane. Wymienianie niezdrowych fast foodów i słodkich przekąsek pełnych białego cukru na ich zdrowsze odpowiedniki to metody praktykowane przez coraz większą liczbę rodzin, a co za tym idzie również dzieci, które w wiedzę o zdrowym żywieniu wyposażane są właśnie w domowym zaciszu. Wsparciem dla takich zmian społecznych i budowania większej świadomości wśród Polaków jest marka Beko, która razem z FC Barcelona stworzyła akcję społeczną #jedzjakmistrz, mającą na celu walkę z epidemią otyłości wśród dzieci na całym świecie. Za pomoc naukową służą przepisy przygotowane przez dietetyków na co dzień gotujących dla hiszpańskich mistrzów piłki nożnej, którzy uchylając rąbka tajemnicy proponują 100 zdrowych i smacznych, a także wizualnie atrakcyjnych przepisów, którymi możesz inspirować się podczas planowania nie tylko zakupów, ale przede wszystkim podczas gotowania. Sportowcy zachęcają także do angażowania w kulinarne aktywności najmłodszych członków rodziny, aby rozbudzać w nich kulinarną ciekawość i pokazywać, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne i bezbarwne.


AGD


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA