×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Czas świętowania slow cookingu

Czas świętowania slow cookingu

Autor: ut
Dodano: 10 paź 2019 20:40

Jesienna aura sprawia, że wolnowary są idealnym narzędziem do gotowania w chłodniejsze dni. Tym bardziej, że możemy w nich gotować smacznie i zdrowo. Wraz z marką Crock-Pot rozpoczynamy sezon wyjątkowych przepisów, promocji oraz konkursów, którymi producent chce podzielić się ze wszystkimi fanami slow cookingu.

Wolnowary Crock-Pot zostały stworzone z myślą o osobach, które cenią wysokie walory smakowe, przy jednoczesnym zachowaniu składników odżywczych. Dzięki tym urządzeniom, z łatwością możemy wydobyć głębię smaku naszych ulubionych potraw. Tym bardziej w październiku, który stał się oficjalnym miesiącem gotowanie z wykorzystaniem wolnowarów marki Crock-Pot.
Popularyzowanie i edukacja w dziedzinie wolnego gotowania to jedno z kluczowych przesłań, które stoi za marką Crock-Pot. Niezaprzeczalną zaletą wolnowarów jest to, że ich działanie polega na poddaniu składników potrawy długotrwałej odróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu wolno gotowane dania, zachowują więcej aromatów oraz wartości odżywczych, a ich smak jest głębszy i pełniejszy.
Październikowy „festiwal gotowania” z marką Crock-Pot to inspiracja do korzystania ze zbilansowanej diety. To również okazja do pokazania jak w prosty sposób można przyrządzić zróżnicowane posiłki na każdą porę dnia, gotując bez nadzoru, za pomocą tylko jednego urządzenia – wolnowaru.
Poniżej prezentujemy dwa przepisy, które zachęcają do gotowania w wolnowarach. Zapraszamy też na oficjalną stronę crockpot.pl, gdzie można znaleźć informacje o produktach, sprawdzić aktualne promocje oraz wyszukać przepisy na dania z wolnowaru, m. in. na zupy, sosy, dania główne czy desery. Na stronie znaleźć można także przepisy, które stworzył Ambasador marki – znany kucharz - Jan Kuroń.
Szybkie chilli
Czas na High: 6-8h
Czas na Low: 3-4h
Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
• 0,7 kg chudej, mielonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub indyka
• 5 posiekanych ząbków czosnku
• 2 drobno posiekane cebule
• 2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone
• 1 kg czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
• 0,8 kg pomidorów z puszki, grubo pokrojonych wraz z sokiem
• 15 dag koncentratu pomidorowego
• 2 szklanki mrożonej kukurydzy
• 1/2 szklanki salsy
• 2 łyżeczki chilli w proszku
• 1 łyżeczka suszonego kminku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki ostrego sosu
• 1 czerwona i 1 zielona słodka papryczka, drobno posiekana
Opcjonalnie:
• Pokrojone pomidory
• Awokado
• Zielona cebula
• Papryczki Jalapeno
• Kolendra
• Tarty ser Cheddar
• Kwaśna śmietana
Na dużej patelni podsmaż zmielone mięso, czosnek i cebulę. Przenieś podsmażone mięso do wolnowaru. Dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem słodkiej papryki i wymieszaj. Ustaw wybrany czas i tryb gotowania. Na 15 minut przed gotowaniem dodaj słodką paprykę.

Kotlety wieprzowe z sosem miodowo-musztardowym
Czas na High: 3h
Czas na Low: 4h
Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
• 4-6 grubych kotletów wieprzowych bez kości
• 1 łyżka masła
• 1 szalotka, mielona
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 1 szklanka bulionu drobiowego
• ½ szklanki białego wina
• ½ szklanki musztardy Dijon
• 2 łyżki gęstej śmietany
• sól i pieprz do smaku

Podgrzej masło i szalotkę na patelni. Dopraw kotlety pieprzem i solą. Smaż kotlety po obu stronach, aż się zarumienią. Umieść kotlety, masło i szalotkę w misie wolnowaru. Wymieszaj bulion drobiowy z 2 łyżkami musztardy i wlej do wolnowaru. Przykryj i gotuj na poziomie HIGH 3h lub na LOW 4h. Po zakończeniu gotowania, postaw patelnię na średni ogień i wlej do niej płyn z wolnowaru. Dodaj ½ szklanki białego wina, 3 łyżki musztardy Dijon i 2 łyżki gęstej śmietany. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż do uzyskania żądanej gęstości sosu. Po zakończeniu gotowania sosu dodaj do niego 2 łyżki miodu i zdejmij z ognia. Aby podać dania, umieść mięso na talerzu i skrop je sosem miodowo-musztardowym. Mięso ładnie komponuje się z zielonymi warzywami.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także