×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Co jest lepsze: blender czy wyciskarka do soków?

Co jest lepsze: blender czy wyciskarka do soków?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 31 sie 2018 13:28

Zarówno blender, jak i wyciskarka do soków mają wspólną zaletę: sprawiają, że spożywamy zdrowe, nieprzetworzone jedzenie. Zastanówmy się, który sprzęt jest lepszy dla naszego organizmu?

Od dłuższego czasu pomiędzy entuzjastami obu sprzętów kuchennych istnieje spór, co jest lepsze: wyciskarka czy blender. A konkretniej, czy więcej wartościowych składników ma wyciskany sok, czy zblendowany koktajl. Tak naprawdę, są to całkowicie osobne sprzęty i ciężko je ze sobą porównywać, gdyż po prostu mają inne funkcje. W zależności od tego, w jakim celu chcemy zakupić sprzęt, na taki się zdecydujmy.

Soki, soki, soki
Amatorzy świeżych soków nie wyobrażają sobie życia bez codziennej dawki świeżego soku. Kto zasmakował w domowych napojach, nie wyobraża sobie powrotu do kupowania tych w kartonie. Dostępnych jest wiele sprzętów, jednak korzystniejsze dla naszego zdrowia są wyciskarki, niż sokowirówki. Te drugie, poprzez wysokość obrotów dość mocno napowietrzają sok, a zbyt wysoka temperatura może zniszczyć najbardziej wartościowe dla organizmu składniki. Wysokiej klasy wyciskarki (poziome i pionowe) produkują gęste soki i są bardzo wydajne i ciche. Sok pozyskany z wyciskarki, jest bardzo bogaty w witaminy i mikroelementy, które są łatwo przyswajalne przez organizm, co jest ich niesamowitą zaletą. Również łatwiej przemycać wartościowe składniki dzieciom, które na co dzień niechętnie jadają warzywa. Jednak te sprzęty nie są bez wad. Nie ze wszystkich warzyw i owoców łatwo uzyskamy pyszny sok. Z pewnością pojawią się problemy przy warzywach liściastych (szpinak, pietruszka itp.), czy takich jak porzeczki, czy borówki. Warto również pamiętać, że soki mają różną konsystencję, a ten z wyciskarki należy wypijać bezpośrednio po spożyciu i nie powinno się go za długo przechowywać. Przy podejmowaniu decyzji zakupu wyciskarki, należy mieć na uwadze bardzo ważny czynnik. Wydajność wyciskarki, która nie jest w dodatku wysoka. Najdroższe i najlepsze urządzenia mają 50-60% wydajności, więc bierzmy pod uwagę, iż dużą część surowca wyrzuca się do śmieci.

A może jednak blender?
Nowoczesne blendery to obecnie wielofunkcyjne sprzęty, które nie tylko przygotowują zdrowe i pyszne napoje. Przygotujemy w nich nie tylko smoothie, ale także zupy, lody, ciasta na pieczywo czy naleśniki, musy, dipy, pesta, zdrowe masło, a także zmielimy orzechy, ziarna zbóż i przygotujemy mąki, kasze. Blednery dają nam nieograniczone możliwości przygotowywania zdrowych posiłków. Ich dodatkową przewagą nad wyciskarkami jest to, że napoje są bogate w błonnik, dzięki temu, że blendują całość warzyw i owoców, tnąc błony komórkowe, które rozbite, uwalniają najwięcej wartości odżywczych. I finalnie nic się nie marnuje. Dzięki temu do organizmu dostarcza się znacznie więcej witamin i składników odżywczych, niż w przypadku świeżych soków. Najwyższej jakości sprzęt, taki jak np. Vitamix, doskonale radzi sobie ze wszystkimi warzywami, owocami, czy twardymi składnikami, jak orzechy, lód czy zmrożone owoce. Tak przygotowany pokarm jest lekkostrawny i nie obciąża jelit. Szczególnie docenią to osoby z problemami żołądkowymi, osoby starsze oraz rodzice. Dieta płynna i półpłynna jest bardzo zdrowa, a nieograniczone możliwości kombinacji przepisów pozwala na przygotowywanie różnorodnych i zbilansowanych posiłków. Przeciwnicy blenderów, w szczególności wysokoobrotowych, zarzucają, że podczas blendowania napój jest jednocześnie nieco podgrzewany, wskutek czego traci się cenne mikroelementy. Może się tak zdarzyć jedynie, jeżeli zbyt długo będziemy blendować składniki. Temperatura podnosi się wskutek bardzo szybkiej pracy noży. Nie stanie się tak, jeżeli blender będzie krótko pracował, co zresztą wystarczy (Vitamixowi wystarczy kilka sekund!) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dłuższe blendowanie przydaje się w momencie przygotowywania zup, sosów na ciepło czy warzywnych puree. Wtedy nie będziemy musieli podgrzewać jedzenia, ponieważ ciepłe będzie już w naczyniu.

Sok czy koktajl?
Decyzja o wyborze sprzętu powinna być determinowana naszymi potrzebami. Jeżeli potrzebujemy sprzętu tylko i wyłącznie do przygotowywania napoi, wtedy decyzja jest prosta. W przypadku blenderów otrzymamy sprzęt wielofunkcyjny, dzięki któremu przygotujemy nie tylko zdrowe napoje, ale również będziemy mogli kruszyć, mielić i przygotowywać potrawy wprost w kielichu blendera. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jakość wykonania sprzętu, dzięki czemu będzie nam niezawodnie służył wiele lat. Na przykład Vitamix daje 10-letnią gwarancję na swoje sprzęty, które produkowane są w USA.

Jednak jaka decyzja o zakupie by nie zapadła, dzięki wysokiej klasy sprzętowi będziemy mogli dostarczyć organizmowi witamin i minerałów, których tak bardzo organizm potrzebuje. Więc to zawsze jest dobry wybór.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także