REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 wrz 2016 09:00
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania
Fot. materiały prasowe
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania

Kto z nas nie lubi truskawek z aksamitną, samodzielnie przygotowaną bitą śmietaną czy domowego ciasta, którego podstawą jest sztywna piana z białek. Co łączy bitą śmietanę i białkową pianę?

REKLAMA

Ubijanie. Czynność wielokrotnie powtarzana przez większość pań domu. To także zadanie, z którym wiele z osób ma trudności. Tymczasem wystarczy znać kilka złotych zasad, by śmietana się nie zważyła i ubiła na gładką masę, a białka jajek w mgnieniu oka połączyły w lekką pianę.
Po pierwsze – schładzaj
W ubijaniu kluczowe jest schładzanie – zarówno w przypadku białek na pianę jak i śmietany na bitą śmietanę. O ile zwykle zależy nam na tym, by jaja były jak najbardziej świeże, o tyle w przypadku jaj przeznaczonych na ubijanie piany, te prosto od kury wyjątkowo się nie sprawdzą – najlepsze będą takie, które przynajmniej przez tydzień poleżą w lodówce. Nie mniej istotne jest naczynie, w którym ubijamy produkty – nie powinno być mokre ani tłuste, znaczenie ma też materiał, z którego zostało wykonane. Przy ubijaniu białek raczej nie sprawdzają się plastikowe miski – w procesie ubijania powstają kuleczki powietrza, które powinny „wspinać się” po ściankach naczynia. Na śliskim plastiku będzie to znacznie utrudnione. Piana będzie o wiele lepiej pracować w naczyniu wykonanym z wysokiej jakości stali nierdzewnej, jakie zastosowane zostało w naczyniu miksującym urządzenia Thermomix®.
Dodaj sekretny składnik
Ubijanie białek na pianę ułatwi też dodanie kilku składników. Wystarczy szczypta soli przed rozpoczęciem ubijania i jedna czwarta łyżeczki octu lub soku z cytryny na dwa białka, by sprawnie i szybko ubić pianę.
W przypadku bitej śmietany, poza odpowiednią temperaturą produktu ważna jest też zawartość tłuszczu. Wszystkich liczących kalorie nie ucieszy ta wiadomość, fakty mówią jednak same za siebie – żeby ubić śmietanę na sztywno śmietana musi być tłusta – kremówka, 30%, a najlepiej 36%. Dodanie przed ubijaniem dwóch łyżek cukru pudru (w przeliczeniu na jedną szklankę śmietany) sprawi, że nasza bita śmietana będzie odpowiednio słodka.
Prędkość ma znaczenie
Wielu z nas w dzieciństwie z podziwem obserwowało nasze babcie, które za pomocą tradycyjnej trzepaczki, ręcznie ubijały śmietanę czy białka i robiły to niesłychanie szybko, co wciąż jest elementem gwarantującym sukces ubijania. Większość przepisów na bitą śmietanę czy ciasta na bazie spienionych białek jaj wymaga użycia urządzenia miksującego na wysokich obrotach, a w trakcie ubijania sugeruje się też zmniejszanie prędkości, skutkiem czego cały proces ubijania jest czasochłonny, nie mówiąc już o znalezieniu idealnego momentu na zmniejszenie obrotów. Przy ręcznym ubijaniu osiągnięcie pożądanej konsystencji piany wymaga jeszcze więcej czasu i siły.
Proces ten możemy znacznie usprawnić za pomocą wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix®. Na noże wystarczy zamontować specjalny motylek, który idealnie współpracuje z naczyniem miksującym, by nawet w minutę mieć gotową bitą śmietanę! Co więcej, z urządzeniem nie musimy nawet silić się na pilnowanie i zmiany tempa pracy urządzenia – wybierając opcję gotowania z ustawieniami przeprowadzi nas ono przez cały proces ubijania - czas i temperatura zostaną ustawione automatycznie. Ubijanie z urządzeniem Thermomix® to też gwarancja czystej kuchni – szczelne i głębokie naczynie miksujące nie pozwoli na wydostanie się składników z wnętrza naczynia, co zwykle jest problemem, gdy ubijamy białka i śmietanę w otwartej misce.
Kiedy przejdziemy już sprawnie wraz z urządzenie przez proces ubijania, warto zajrzeć na platformę z przepisami, gdzie znajdziemy mnóstwo ciekawych przepisów. Bitą śmietanę z pewnością będzie można wykorzystać do przygotowania m.in. pysznych gofrów, którym poświęcona jest cała kolekcja „Domowe gofry słodkie i wytrawne”.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA