Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 wrz 2016 09:00
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania
Fot. materiały prasowe
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania
Aksamitna bita śmietana, puszysta pianka z białek jaj – o sztuce ubijania

Kto z nas nie lubi truskawek z aksamitną, samodzielnie przygotowaną bitą śmietaną czy domowego ciasta, którego podstawą jest sztywna piana z białek. Co łączy bitą śmietanę i białkową pianę?

REKLAMA

Ubijanie. Czynność wielokrotnie powtarzana przez większość pań domu. To także zadanie, z którym wiele z osób ma trudności. Tymczasem wystarczy znać kilka złotych zasad, by śmietana się nie zważyła i ubiła na gładką masę, a białka jajek w mgnieniu oka połączyły w lekką pianę.
Po pierwsze – schładzaj
W ubijaniu kluczowe jest schładzanie – zarówno w przypadku białek na pianę jak i śmietany na bitą śmietanę. O ile zwykle zależy nam na tym, by jaja były jak najbardziej świeże, o tyle w przypadku jaj przeznaczonych na ubijanie piany, te prosto od kury wyjątkowo się nie sprawdzą – najlepsze będą takie, które przynajmniej przez tydzień poleżą w lodówce. Nie mniej istotne jest naczynie, w którym ubijamy produkty – nie powinno być mokre ani tłuste, znaczenie ma też materiał, z którego zostało wykonane. Przy ubijaniu białek raczej nie sprawdzają się plastikowe miski – w procesie ubijania powstają kuleczki powietrza, które powinny „wspinać się” po ściankach naczynia. Na śliskim plastiku będzie to znacznie utrudnione. Piana będzie o wiele lepiej pracować w naczyniu wykonanym z wysokiej jakości stali nierdzewnej, jakie zastosowane zostało w naczyniu miksującym urządzenia Thermomix®.
Dodaj sekretny składnik
Ubijanie białek na pianę ułatwi też dodanie kilku składników. Wystarczy szczypta soli przed rozpoczęciem ubijania i jedna czwarta łyżeczki octu lub soku z cytryny na dwa białka, by sprawnie i szybko ubić pianę.
W przypadku bitej śmietany, poza odpowiednią temperaturą produktu ważna jest też zawartość tłuszczu. Wszystkich liczących kalorie nie ucieszy ta wiadomość, fakty mówią jednak same za siebie – żeby ubić śmietanę na sztywno śmietana musi być tłusta – kremówka, 30%, a najlepiej 36%. Dodanie przed ubijaniem dwóch łyżek cukru pudru (w przeliczeniu na jedną szklankę śmietany) sprawi, że nasza bita śmietana będzie odpowiednio słodka.
Prędkość ma znaczenie
Wielu z nas w dzieciństwie z podziwem obserwowało nasze babcie, które za pomocą tradycyjnej trzepaczki, ręcznie ubijały śmietanę czy białka i robiły to niesłychanie szybko, co wciąż jest elementem gwarantującym sukces ubijania. Większość przepisów na bitą śmietanę czy ciasta na bazie spienionych białek jaj wymaga użycia urządzenia miksującego na wysokich obrotach, a w trakcie ubijania sugeruje się też zmniejszanie prędkości, skutkiem czego cały proces ubijania jest czasochłonny, nie mówiąc już o znalezieniu idealnego momentu na zmniejszenie obrotów. Przy ręcznym ubijaniu osiągnięcie pożądanej konsystencji piany wymaga jeszcze więcej czasu i siły.
Proces ten możemy znacznie usprawnić za pomocą wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix®. Na noże wystarczy zamontować specjalny motylek, który idealnie współpracuje z naczyniem miksującym, by nawet w minutę mieć gotową bitą śmietanę! Co więcej, z urządzeniem nie musimy nawet silić się na pilnowanie i zmiany tempa pracy urządzenia – wybierając opcję gotowania z ustawieniami przeprowadzi nas ono przez cały proces ubijania - czas i temperatura zostaną ustawione automatycznie. Ubijanie z urządzeniem Thermomix® to też gwarancja czystej kuchni – szczelne i głębokie naczynie miksujące nie pozwoli na wydostanie się składników z wnętrza naczynia, co zwykle jest problemem, gdy ubijamy białka i śmietanę w otwartej misce.
Kiedy przejdziemy już sprawnie wraz z urządzenie przez proces ubijania, warto zajrzeć na platformę z przepisami, gdzie znajdziemy mnóstwo ciekawych przepisów. Bitą śmietanę z pewnością będzie można wykorzystać do przygotowania m.in. pysznych gofrów, którym poświęcona jest cała kolekcja „Domowe gofry słodkie i wytrawne”.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA