REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 sty 2018 12:10
Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką
Galicja dla Twojego Domu
Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką
Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką
Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką
Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką

Akcesoria kuchenne – bez nich nie powstaną klarowne sosy, pulchne puree i lekkie jak mgiełka bezy. Co prawda odgrywają drugoplanową rolę, ale nie ustępują w przydatności solidnym stalowym garnkom z kapslowym dnem, profesjonalnym patelniom z nieprzywieralnymi powłokami i wielu innym kuchennym sprzętom.

REKLAMA

Zawieszone na relingu w równym szeregu, ułożone w osobnej szufladzie lub wyeksponowane na specjalnym stojaku – ubijaki, łyżki i tarki są zawsze pod ręką, gotowe sprostać każdemu kulinarnemu zadaniu.

Jak mogą zasłużyć na miano niezbędników zapobiegliwej pani domu? Przede wszystkim powinny być wykonane z materiału trwałego i niewchodzącego w reakcję z żywnością. Stal nierdzewna wysokiej jakości doskonale nadaje się do tego celu. Stalowe akcesoria mają optymalną wagę, nie są ani za ciężkie, ani nie za lekkie – w sam raz, aby dłoń i nadgarstek nie męczyły się przy wykonywaniu jednostajnego ruchu mieszania, ucierania, tarcia czy ubijania. Pomagają w tym również dobrze wyprofilowane uchwyty. Ponadto stalowe łyżki, nabierki, cedzaki, szumówki i wyciskacze do czosnku są po prostu ładne – umyte i wytarte do sucha doskonale ozdabiają kuchenne wnętrze.

Proste w konstrukcji, łatwe w utrzymaniu czystości i różnorodne – to zalety dobrze skompletowanego zestawu, składającego się w wersji podstawowej z łyżki, łyżki cedzakowej, ubijaka do piany, ubijaka do ziemniaków oraz małej tarki, koniecznie w dwóch wersjach – prostej i półokrągłej. Do nich możemy dobrać widelec do mięsa, nabierkę, nabierkę do sosu, szumówkę i oczywiście wyciskacz do czosnku, a także różne rodzaje noży, w tym nóż do pizzy. Tak przygotowani jesteśmy w stanie wyczarować wyśmienite potrawy, na przykład wiosenne zielone puree z ulubionymi dodatkami – doskonały dodatek do ryb, kasz, makaronów lub sałatek z surowych warzyw.

Zielone puree
Składniki: mały brokuł podzielony na cząstki gotowany na parze; dojrzałe awokado, 1-2 ząbki czosnku; opcjonalnie ugotowany zielony groszek.
Wykonanie: ugotowane warzywa wraz z awokado starannie rozdrabniamy lub ubijamy ubijakiem do ziemniaków, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! Mamy wspaniałą zieloną pastę do kanapek lub makaronów.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA