×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką

Akcesoria kuchenne zawsze pod ręką

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 25 sty 2018 12:10

Akcesoria kuchenne – bez nich nie powstaną klarowne sosy, pulchne puree i lekkie jak mgiełka bezy. Co prawda odgrywają drugoplanową rolę, ale nie ustępują w przydatności solidnym stalowym garnkom z kapslowym dnem, profesjonalnym patelniom z nieprzywieralnymi powłokami i wielu innym kuchennym sprzętom.

Zawieszone na relingu w równym szeregu, ułożone w osobnej szufladzie lub wyeksponowane na specjalnym stojaku – ubijaki, łyżki i tarki są zawsze pod ręką, gotowe sprostać każdemu kulinarnemu zadaniu.

Jak mogą zasłużyć na miano niezbędników zapobiegliwej pani domu? Przede wszystkim powinny być wykonane z materiału trwałego i niewchodzącego w reakcję z żywnością. Stal nierdzewna wysokiej jakości doskonale nadaje się do tego celu. Stalowe akcesoria mają optymalną wagę, nie są ani za ciężkie, ani nie za lekkie – w sam raz, aby dłoń i nadgarstek nie męczyły się przy wykonywaniu jednostajnego ruchu mieszania, ucierania, tarcia czy ubijania. Pomagają w tym również dobrze wyprofilowane uchwyty. Ponadto stalowe łyżki, nabierki, cedzaki, szumówki i wyciskacze do czosnku są po prostu ładne – umyte i wytarte do sucha doskonale ozdabiają kuchenne wnętrze.

Proste w konstrukcji, łatwe w utrzymaniu czystości i różnorodne – to zalety dobrze skompletowanego zestawu, składającego się w wersji podstawowej z łyżki, łyżki cedzakowej, ubijaka do piany, ubijaka do ziemniaków oraz małej tarki, koniecznie w dwóch wersjach – prostej i półokrągłej. Do nich możemy dobrać widelec do mięsa, nabierkę, nabierkę do sosu, szumówkę i oczywiście wyciskacz do czosnku, a także różne rodzaje noży, w tym nóż do pizzy. Tak przygotowani jesteśmy w stanie wyczarować wyśmienite potrawy, na przykład wiosenne zielone puree z ulubionymi dodatkami – doskonały dodatek do ryb, kasz, makaronów lub sałatek z surowych warzyw.

Zielone puree
Składniki: mały brokuł podzielony na cząstki gotowany na parze; dojrzałe awokado, 1-2 ząbki czosnku; opcjonalnie ugotowany zielony groszek.
Wykonanie: ugotowane warzywa wraz z awokado starannie rozdrabniamy lub ubijamy ubijakiem do ziemniaków, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! Mamy wspaniałą zieloną pastę do kanapek lub makaronów.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także