15 pomysłów na okap. Galeria zdjęć, porady
Okap to niezbędne urządzenie w każdej kuchni. Ważne, aby był funkcjonalny i estetyczny. Zobaczcie najciekawsze propozycje, które dla Was wybraliśmy i skorzystajcie z rady naszej projektantki, która o okapach wie wszystko.
Okapy dzielą się na wyciągi i pochłaniacze. Te pierwsze działają w systemie wywiewowym, czyli filtrują opary i odprowadzają je do kanału wentylacyjnego. Aby zamontować je w kuchni potrzebny jest jednak niezasłonięty otwór wyciągowy i otwór wentylacyjny.
Przy zastosowaniu pochłaniacza nie musimy mieć oddzielnego komina, ponieważ opary są filtrowane wewnątrz urządzenia. Takie rozwiązanie jest jednak możliwe tylko wtedy, gdy mamy w domu wentylację grawitacyjną. W przypadku pochłaniaczy pewnym minusem może okazać się konieczność wymiany lub czyszczenia flitów węglowych.
Warto pamiętać, że wyciągu nie można montować w blokach, gdzie są zbiorcze kanały wentylacyjne, ponieważ wciągane powietrze zamiast na zewnątrz, trafia do mieszkań na wyższych kondygnacjach. Pochłaniacz natomiast możemy zamontować w każdej kuchni, gdyż działa on w obiegu zamkniętym (tzw. tryb recyrkulacyjny). Zapachy, opary i tłuszcz z zasysanego powietrza są zatrzymywane przez filtry, a oczyszczone powietrze z powrotem trafia do kuchni.
Wydajny i cichy
Bardzo ważna jest w obu przypadkach wydajność oraz głośność okapu. Wydajność określa, ile powietrza może przefiltrować urządzenie w ciągu godziny. Podawana jest w metrach sześciennych i powinna wynosić od ok. 200 do 800 m³/h. Im większa wydajność tym okap jest skuteczniejszy, ale niestety zużywa też więcej prądu i głośniej pracuje.
Jeśli zależy nam na cichej pracy urządzenia należy pamiętać, że często zmiana średnicy rury odprowadzającej powietrze do komina, powoduje większy szum. Najlepiej więc zawsze szukać okapu z taką samą średnicą wlotu jak rury odprowadzającej powietrze do komina.
Forma okapu
Biorąc pod uwagę wizualną stronę okapu to mamy do dyspozycji przeróżne kształty: skośne, wyspowe w formie tuby, prostopadłościanu, dekoracyjne. Wybór jest naprawdę spory.
Okap podpięte do komina są najczęściej mocowane do ściany lub do obniżonego sufitu. Dekoracyjne bez rury doprowadzającej powietrze do komina z reguły montuje się na specjalnych linkach, dzięki którym można regulować ich wysokość. Mają one bardziej oryginalne kształty – przypominają lampy lub bryły swobodnie zwisające z sufitu.
Na naszym rynku można również znaleźć okapy chowane w blacie, które wysuwa się w momencie gotowania.
Tekst: Agata Piltz, Studio Aranżacji Wnętrz Tryton