Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

×

Szukaj w serwisie

Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji

  • Autor: Redakcja
  • 03 kwi 2019 09:56
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart - inteligentna czy funkcjonalna?
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji
Kuchnia smart to kuchnia przyszłości - relacja z dyskusji

FBŁiK to najważniejsze wydarzenie w branży łazienkowej w Polsce. W tym roku w zupełnie nowej odsłonie, bo wzbogacone o tematykę kuchenną. Właśnie tej przestrzeni mieszkalnej poświęcony był w całości panel dyskusyjny "Kuchnia smart - inteligentna czy funkcjonalna?"

Podczas kolejnej edycji Forum Branży Łazienkowej, rozszerzonej tym razem o tematykę kuchenną zaproszeni gości mieli okazję porozmawiać o nowoczesnych technologiach, inteligentnych urządzeniach AGD, Internet Rzeczy oraz innych innowacyjnych rozwiązaniach, które czynią współczesną kuchnie "smart".

Zaproszeni do dyskusji goście poruszyli wiele ważkich tematów, dotyczących współczesnej kuchni. Zastanowili się jak obecnie zmienia się przestrzeń kuchni, jakie są podstawowe tendencje rozwoju tej przestrzeni oraz jak będzie wyglądać kuchnia przyszłości, ale i podzieli się swoimi doświadczeniami w projektowaniu własnej kuchni.

Przy projektowaniu kuchni najważniejsze są potrzeby. Projektowanie powinno być humanocentryczne. Człowiek stoi w centrum, a architekt musi sprawdzić jego potrzeby i zaproponować projekt szyty na miarę - mówił Jakub Wiśniewski. Rolą architekta jest pokazywanie możliwości, jakie dadzą nowe sprzęty - dodała Karolina Drogoszcz.

Często urządzamy kuchnię tak, jak robimy zakupy w hipermakecie - bierzemy wszystko, a z połowy nigdy nie skorzystamy - mówił Olaf Krynicki. Tymczasem powinniśmy zwrócić uwagę na to, czego  potrzebujemy - kupujmy to, co jest nam rzeczywiście potrzebne - przestrzegał.

Klienci są różni - mówiła Karolina Drogoszcz - i różne jest ich podejście do rozwiązań smart. To głównie mężczyźni są fanami technologii, co może ich zmobilizować do codziennych prac.

Z godnie z tematem przewodnim dyskusji podjęto też temat smart nie tylko kuchni, ale i całego domu. Prelegenci podjęli się próby definicji smart domu oraz przedstawili inteligentne rozwiązania spotykane już dziś. Podjęto też kwestię przyszłości i próbowano roztrząsnąć zagadnienie czy w niedługim czasie nasz dom będzie zautomatyzowaną twierdzą czy raczej schronieniem, azylem przed zalewającą nas z każdej strony technologią.

Każdy dom może być inteligentny. Lepiej jednak planować od samego początku - mówił Krzysztof Sasin. Te rozwiązania wymagają często okablowania. Oczywiście są też urządzenia sterowane radiowo, jednak nie dają one takiej gwarancji jak te z okablowaniem.

Kuchnie się projektuje na 10-15 lat, więc nawet jeśli klient nie ma świadomości potrzeby co do urządzeń smart, warto mu to uświadomić - mówił Krzysztof Cywiński. Czynnik ludzki, to jest myślenie - dodał. Homeconnect sterowany przez Alexę, Siri to jednak rzeczywistość od której nie uciekniemy.

Technologia musi się optymalizować - zauważył Jakub Wiśniewski. Ważna jest antycypacja w projektowaniu i współpraca z profesjonalistami.

Do 2020 roku wszystkie urządzenia mają się ze sobą łączyć - mówił Olaf Krynicki. Buduje się jeden ecosystem łączący wiele różnych urządzeń. Z naszymi urządzeniami będziemy się komunikować za pomocą głosu. Widać to na targach zagranicznych. Nowoczesne sprzęty nie tylko rozmawiają między sobą, ale też z nami. O to też często pytają klienci.

Ważna jest też łączność z serwisem- dodawał Krzysztof Cywiński. Informacja zwrotna, która pozwala nam się z naszym sprzętem komunikować.

W dyskusji "Kuchnia smart - inteligentna czy funkcjonalna?" udział wzięli:

- Krzysztof Cywiński, trener, BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego
- Karolina Drogoszcz, architekt wnętrz, właściciel, Mango Studio
- Olaf Krynicki, dyrektor komunikacji, rzecznik prasowy, Samsung Polska
- Krzysztof Sasin, specjalista ds. nowoczesnych rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej, ABB, były prezes stowarzyszenia KNX Polska
- Jakub Wiśniewski, architekt wnętrz, współzałożyciel i wspólnik, JMW Architekci

Prezentacja wprowadzająca i moderacja: Zbigniew Urbański, pasjonat technologii, tester i kolekcjoner gadżetów

 




Rekomendowane dla Ciebie