REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 cze 2016 11:00
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Fot. GTV.
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach
Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach

Wielu z nas nic tak nie kojarzy się z dzieciństwem, jak babcina spiżarnia pełna domowych przetworów, które ratowały i urozmaicały domowe obiady w trakcie późnej jesieni i zimy. I choć tradycyjne spiżarnie zdają się być reliktem przeszłości, coraz więcej z nas stara się wygospodarować choć odrobinę przestrzeni na własnoręcznie przygotowane zapasy.

REKLAMA

Dziś obalamy mit, że spiżarnia ma racje bytu tylko w dużych domach jednorodzinnych i udowadniamy, że nawet niewielka czy supernowoczesna kuchnia w mieszkaniu będzie idealnym miejscem na smaki lata czekające na chłodniejsze dni.

Pojęcie i postrzeganie spiżarni przeszło ostatnio niemałą rewolucję – zarówno w kwestii funkcjonalności, jak i aranżacji tej specyficznej przestrzeni. Kiedyś, zaciemnione i chłodne miejsce znajdujące się zwykle w najniższej kondygnacji domu pełniło rolę lodówki, chroniąc zapasy przed słońcem i wysoką temperaturą. Dziś, w dobie nowoczesnego sprzętu AGD, domowe spiżarnie służą do przechowywania domowych przetworów, które w odpowiedzi na coraz bardziej świadomych konsumentów i popularny trend „eko” święcą triumfy popularności – nie tylko ze względów sentymentalnych, ale pewności tego, że doskonale wiemy, z czego składają się produkty, które spożywamy. A taka wiedza jest dziś bezcenna. Zatem…jak zaaranżować mini – spiżarnię w niewielkiej kuchni?

Wąsko, wysoko, Cargo!

Klasyczna spiżarnia nieodłącznie kojarzy nam się z rozległymi, drewnianymi półkami, które zwykle zajmowały całą powierzchnię ściany. Dziś, mieszkając w bloku, mało kto może pozwolić sobie na komfort wygospodarowania tak dużej przestrzeni na domowe przetwory – kuchnia musi bowiem pomieścić niezbędne sprzęty, systemy szafek, a czasem niewielki stół – łącząc w ten sposób swoje funkcje z domową jadalnią. To jednak w żaden sposób nie zamyka drogi do aranżacji domowej spiżarni, gdyż przesuwając nieco lodówkę i wybierając odrobinę węższą szafkę, zyskujemy tę niewielką przestrzeń, w którą idealnie wpasujemy wysoki, wąski, ale pojemny kosz cargo, który z powodzeniem spełni rolę domowego schowka na zimowe zapasy. Oferta tego typu systemów przechowywania jest dziś niezwykle rozbudowana, co czyni go nie tylko niezwykle wydajnym i efektywnym, ale przede wszystkim elastycznym w dopasowaniu do każdej aranżacji. – Myśląc o niewielkiej przestrzeni idealnym wyjściem mogą okazać się szuflady Modern Box, dzięki którym zbudujemy szafkę typu Cargo, doskonale dopasowaną do naszych potrzeb. Decydując się na to rozwiązanie mamy do dyspozycji konstrukcję o bardzo dużym udźwigu sięgającym nawet 200 - 250kg w dowolnej konfiguracji szuflad Modern Box lub Modern Box Square o udźwigu 40 i 50 kg. Dodatkowo, funkcja pełnego wysuwu umożliwia łatwy dostęp do zawartości szuflad, sprawiając, że wszystko, co niezbędne znajduje się w zasięgu naszej ręki – rekomenduje Joanna Repko, ekspert firmy GTV.

Cargo z łatwością pomieści słoiki z domowymi przetworami, a dzięki budowie, która zapewnia dostęp do zawartości z obu stron szafki, szybko znajdziemy to, czego akurat szukamy, a także łatwo ułożymy produkty pod względem terminu ich przydatności – mając wszystkie zapasy pod absolutną kontrolą.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA