Urządzaj z architektem: meble do małej kuchni
Podstawą dobrze zorganizowanej kuchni jest odpowiednio zaplanowana zabudowa meblowa. Poznajcie wszystkie jej typy i wybierzcie najlepiej dopasowany do własnych potrzeb.
Urządzając każdą, nawet tę najmniejszą kuchnię ważny jest zarówno podział na strefy i ich odpowiednia organizacja, jak też zachowanie ciągu komunikacyjnego między nimi. Jego podstawy wyznacza zasada trójkąta roboczego. Obrazuje on ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty/ piekarnika, opartych na jego wierzchołkach. Ta prosta reguła sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku.
Zasada trójkąta roboczego determinuje również sam układ zabudowy meblowej, który zwyczajowo sprowadza się do sześciu podstawowych wariantów. Stąd wyróżniamy kuchnię jednorzędową, dwurzędową, z wyspą oraz typy oznaczane literami alfabetu, w jakie układają się szafki: L, U oraz G. W każdym z nich poszczególne strefy robocze powinny być ułożone zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych) od strefy zapasów, przez obszar przechowywania, zmywania, przygotowywania aż do miejsca gotowania/pieczenia (i odwrotnie dla osób leworęcznych).
Wybierając formę zabudowy do własnej kuchni należy przede wszystkim dostosować ją do kształtu i wielkości pomieszczenia. W bardzo wąskiej kuchni niemożliwe jest umieszczenie dwóch równoległych ciągów szafek, ani wyspy pośrodku, w kuchni otwartej z kolei niewskazane byłoby umieszczanie szafek na więcej niż dwóch sąsiadujących ścianach.
Poza zasadami ergonomii forma zabudowy kuchennej powinna być dopasowana do naszych codziennych przyzwyczajeń i stylu życia jaki prowadzimy. Bowiem funkcjonalna kuchnia to przestrzeń komfortowa, w której codzienne przygotowywanie posiłków jest dobrą zabawą, a nie przykrym obowiązkiem.