REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 wrz 2016 11:00
 Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!
Fot. Komandor
 Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!
 Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!
 Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!

Domowe przetwory, zapasy żywności, a nawet sprzęt AGD. W spiżarni można przechowywać z powodzeniem wiele produktów. Nieliczni dysponują osobnym pomieszczeniem, które można w takim celu zagospodarować. Nie znaczy to jednak, że trzeba porzucać marzenia o posiadaniu spiżarni – z powodzeniem uda się ją urządzić nawet w małej kuchni. Wystarczy poznać kilka sprawdzonych rozwiązań.

REKLAMA

Mała kuchnia to nie problem
Spiżarnia często przywołuje wspomnienia z dzieciństwa: nasze babcie miały tam najlepsze smakołyki, pamiętamy regały pełne równo ustawionych słojów z kompotami i dżemami, zapach wiszących suszonych ziół. Dziś, kiedy dostęp do żywności jest zdecydowanie prostszy i każdy w kuchni dysponuje lodówką, spiżarnia nie pełni już takich funkcji jak kiedyś. Jednak w każdym domu nadal potrzebne jest miejsce do przechowywania dodatkowych opakowań żywności, domowych przetworów, zgrzewek wody czy sprzętu AGD, z którego rzadziej się korzysta. Osobne pomieszczenie do takich celów posiada niewiele osób, ale nawet w małej kuchni możliwe jest wygospodarowanie przestrzeni na mini spiżarnię, która zdecydowanie ułatwi utrzymanie porządku i przygotowywanie posiłków.

Planując miejsce do przechowywania żywności należy pamiętać, ze wymaga ono zapewnienia określonych warunków, które zagwarantują, że jedzenie nie będzie się psuło. Potrzeba chłodnej, zaciemnionej przestrzeni, o stałej temperaturze i wilgotności ok 50-65%. Spiżarnię w kuchni trzeba ulokować z dala od źródeł ciepła (kaloryferów, piecyków, piekarnika) i daleko od okna - promienie słoneczne, zwłaszcza latem, znacząco wpływają na wzrost temperatury. Gdy już wiadomo, gdzie znajdzie się nasza mini-spiżarnia, czas na kluczowe decyzje i wybranie najlepszych rozwiązań dostosowanych do swojej kuchni.

Jak urządzić spiżarnię w kuchni
W zależności od przestrzeni, jaką dysponujemy, spiżarnia może przybrać różne formy. Idealne na jej urządzenie są kuchenne wnęki, często wysokie i wąskie, co utrudnia ich efektywne wykorzystanie. Aby właściwie zagospodarować każdy centymetr takiej powierzchni, warto zdecydować się na rozwiązania na wymiar. Indywidualny projekt pozwoli tak skonfigurować wnętrze mini spiżarni, by dobrać do własnych potrzeb wysokość półek oraz ilość szuflad i koszy. Planując zabudowę postawmy na półki o różnej wysokości – na jednych będziemy przechowywać przetwory, na innych umieścimy sprzęt AGD. Wysuwane kosze są bardzo praktyczne, nie zapominajmy jednak, że poza koszami przydadzą się szuflady z pełnym dnem do przechowywania opakowań z sypką żywnością – wtedy, w razie uszkodzenia paczki, nic nie wysypie się na zewnątrz - doradza Anna Wróbel, projektantka mebli z firmy Komandor.

Drzwi zapewnią spiżarni odpowiednie zaciemnienie i uchronią artykuły spożywcze przed działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzą się te przesuwne, które zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż tradycyjne - uchylne. To też niezwykle funkcjonalne rozwiązanie, które pozwala w jednym momencie uzyskać dokładny ogląd na wszystkie produkty, które znajdują się wewnątrz. Fronty drzwi dobierzmy tak, by pasowały do mebli kuchennych. Można pozwolić sobie także na odrobinę fantazji i wybrać front z ciekawą grafiką , która będzie pasowała do naszej kuchni, świetnie ożywi wnętrze i doda mu charakteru. Warto także pomyśleć o zamontowaniu punktowego oświetlenia, które zdecydowanie ułatwi korzystanie z kuchennej spiżarni – podpowiada Anna Wróbel, projektantka mebli z firmy Komandor.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA