Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię

  • Autor: U.T.
  • 29 sie 2018 09:25
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Projekt Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Radosław Sobik.
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię
Porozmawiajmy przy… wyspie. 12 pomysłów na kuchnię

Wyspa intuicyjnie przywodzi na myśl skojarzenia z tropikalnymi podróżami. W kuchni natomiast jest praktycznym elementem, który zwiększa przestrzeń do przygotowywania posiłków. A to tylko jedna z jej zalet. Idealnie sprawdza się w przestronnych wnętrzach, ale również w mniejszych mieszkaniach znajdzie się dla niej miejsce. Specjaliści Classen podpowiadają, jak wybrać tę najlepszą.

REKLAMA

Wolnostojąca, niska zabudowa kuchenna, zwana potocznie wyspą, to elegancki sposób na stworzenie spójnej i praktycznej aranżacji kuchni. Świetnie sprawdza się w przestronnych pomieszczeniach, gdzie bez trudu można wygospodarować miejsce na ten dodatkowy segment. W polskich mieszkaniach oraz domach jest to stosunkowo nowe rozwiązanie, jednak dzięki swojej atrakcyjności zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Wyspa najczęściej pojawia się we wnętrzach łączących kuchnię z salonem, stając się elementem integrującym, a jednocześnie funkcjonalnie rozdzielającym te dwa pomieszczenia.

– Wyspa często stanowi swoiste centrum życia domowego. Wykorzystujemy ją do przygotowywania posiłków, wspólnego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zdarza nam się przy niej pracować albo pomagać dzieciom w odrabianiu prac domowych. W takich sytuacjach idealnie sprawdzają się wyspy
z przedłużonym blatem, które zastępują tradycyjny stół. Możemy ustawić przy nich np. hokery, co zapewni wygodę siedzenia, a jednocześnie – dzięki możliwości wsunięcia krzeseł pod blat – nie zabierze dodatkowej przestrzeni – mówi Sabina Pigan, projektantka kuchni Classen.

Wyspa może składać się jedynie z blatu roboczego, jednak warto zamontować wewnątrz niej szuflady lub półki, które będą dobrym miejscem do przechowywania zastawy stołowej, garnków i wszelkiego rodzaju akcesoriów kuchennych. Można ją także wyposażyć w płytę indukcyjną, zlew lub niewielkie AGD. Należy jednak pamiętać, że im bardziej wielofunkcyjna zabudowa, tym więcej miejsca zajmuje. W ślad za tym powstaje też konieczność doprowadzenia instalacji (gazowych, elektrycznych i wodnych) oraz montaż okapu nad kuchenką.

Tego rodzaju zabudowa nie nadaje się do każdego mieszkania. Wymaga otwartej przestrzeni, czego nie zapewniają niewielkie, zamknięte kuchnie. Podczas planowania należy uwzględnić odpowiedni dystans pomiędzy wyspą a resztą mebli. Minimalna szerokość umożliwiająca swobodne przemieszczanie się po kuchni powinna wynosić 80 cm. Jeśli wnętrze posiada zbyt małe wymiary lepiej zrezygnować z wyspy, której obecność przyczyniłaby się do stworzenia ciasnego, niefunkcjonalnego pomieszczenia.

– Przy zakupie wyspy kuchennej warto zwrócić uwagę na jej konstrukcję. Praktycznym rozwiązaniem jest zrezygnowanie z tradycyjnych uchwytów na rzecz frezowań. Gładka powierzchnia bez wystających elementów jest łatwa w czyszczeniu, a zarazem wpisuje się w trend minimalizmu. Przede wszystkim zatroszczmy się o to, by wybrane meble pozwalały stworzyć komfortową przestrzeń dla użytkowników. By zachęcały domowników do korzystania z niej – doradza Sabina Pigan.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA