Pomagamy wybrać blat do kuchni [dużo zdjęć]
Kuchenny blat to miejsce o strategicznym znaczeniu. To czy spełni nasze wymagania - będzie zarazem wytrzymały i zwyczajnie ładny - zależy od materiału, z jakiego zostanie zrobiony. Do wyboru mamy wiele możliwości.
Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do Łatwych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę naszej kuchni i być przystępny cenowo. Blat stanowi wizytówkę naszej kuchni – dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny materiał, powinniśmy przeanalizować wszystkie 'za' i 'przeciw'. Blat kuchenny to inwestycja, która ma nam posłużyć przez lata, dlatego nie jest to rzecz, na której warto oszczędzać.
Laminaty
Blaty kuchenne wykonane z wiórowej płyty pokrytej laminatem od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Coraz wierniej i ciekawiej odwzorowując rysunek naturalnego drewna i kamienia, są jednocześnie pozbawione ich wad. I tak - w odróżnieniu od blatów drewnianych gwarantują dużo wyższą wytrzymałość na zarysowania, działanie wilgoci i wysokiej temperatury (a przecież w kuchni nietrudno o gorący garnek, czy rozlany napój). Ponadto dużo trudniej je odbarwić (np. kwasem owocowym), a dzięki odporności na działanie detergentów - łatwiej się je czyści. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych - blaty laminowane są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku. Nie bez znaczenia jest również ich cena - produkt ten jest zdecydowanie najtańszą opcją.
Dzięki bogatej ofercie producentów, blaty laminowane gwarantują szeroki wybór kolorystyczny i funkcjonalny.
Drewno
Piękne, naturalne, ciepłe... to chyba najczęściej wymieniane przez miłośników drewna zalety tego materiału. Doceniamy urok drewnianych blatów, bogactwo rysunku różnych gatunków, szeroką paletę kolorystyczną, a przede wszystkim ich niepowtarzalność i "ten" charakter.
Wykonane z drewna blaty od zawsze cieszyły się popularnością. I to mimo wielu ograniczeń jakie za sobą pociągają. Choć niezaprzeczalnie piękne i ponadczasowe, ustępują pod względem funkcjonalności blatom laminowanym. Nie są tak odporne na działanie wysokiej temperatury, wilgoci i detergentów, a czynników tych przecież nie da się w kuchni uniknąć. Łatwiej je odbarwić i zarysować. Mogą się wypaczyć i wymagają starannej pielęgnacji. Ich wytrzymałość zależy od gatunku i technologii w jakiej zostały wyprodukowane (wytrzymalsze są egzotyki i blaty klejone).
Kamień
Blat z kamienia to dla wielu z nas synonim luksusu i elegancji. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj charakteryzujące się bogatym rysunkiem: marmury, granity lub trawertyny, choć nie jest to oczywiście zamknięta lista. Każdy z tych gatunków charakteryzuje się różnymi parametrami (twardość czy nasiąkliwość), każdy - po odpowiedniej impregnacji - gwarantuje duże możliwości obróbki krawędzi.
Materiał ten - dzięki odporności na temperaturę, działanie wilgoci i wody pozwala na szerokie funkcjonalne zastosowanie. Jednakże, wbrew pozorom nie jest to najbardziej wytrzymała propozycja. Blaty kamienne bardzo łatwo trwale zaplamić np. winem, czy kwasami owocowymi - z soku czy cytryny. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji i odpowiedniej impregnacji. Jednocześnie to najdroższa z dostępnych opcji.
Konglomeraty i kompozyty
Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.
Szkło
Blaty szklane są niezwykle efektywne i nowoczesne. Robione na indywidualne zamówienia, co potwierdza ich wyjątkowość i ograniczoną dostępność. Szkło jest laminowane i hartowane – jest wytrzymałe i nie powoduje skaleczeń. Są niezwykle trwałe – odporne na wszelkie zarysowania i uderzenia. Odporne na wysokie temperatury, środki chemiczne i soki o intensywnych barwach. Łatwo się je czyści i służą przez lata. Niestety są produktem z wyższej półki – są bardzo drogie przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Oprócz stosunkowo wysokiej ceny blaty szklane wymagają wycierania do sucha – inaczej na ich powierzchni pojawia się kamień.
Stal
Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata. Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci. Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki. Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.