×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Panele podłogowe w kuchni – czy to dobry pomysł?

Panele podłogowe w kuchni – czy to dobry pomysł?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 03 paź 2016 18:00

Panele podłogowe w kuchni nadal są mało popularne. Mimo dostępności szerokiej gamy kolorów, które pozwalają tworzyć ciekawe i nowoczesne aranżacje wciąż boimy się zdecydować na panele w kuchni. Dlaczego? Świat idzie do przodu, nowoczesne technologie, innowacyjne rozwiązania – podłogi laminowane mają coraz lepsze właściwości, są bardziej trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia.

Kuchnia jest dość wymagającym pomieszczeniem – podłoga musi być odporna na zabrudzenia, częstą eksploatację a także wyższą wilgotność i zmiany temperatury. Jednak czy panele w kuchni naprawdę nie mają racji bytu? Jakie panele nadają się do kuchni?

Kuchnia jest niełatwym pomieszczeniem – wilgoć, zmiany temperatury, zabrudzenia – podłoga musi to wszystko 'znieść'. Wybierając panele laminowane powinniśmy zwrócić uwagę na kilka cech, które sprawią, że panele w kuchni będą nam dobrze służyć. Jak wybrać odpowiednie panele do kuchni?

Po pierwsze – ścieralność

Ścieralność paneli to cecha, która świadczy o ich trwałości. Im wyższa klasa ścieralności, tym większa odporność górnej warstwy podłogi. Najwyższa klasa to klasa AC5, natomiast zadowalająca (w sam raz na kuchenne warunki) będzie również AC4.

Po drugie – rdzeń

Panele do kuchni powinny zawierać rdzeń wykonany z płyty HDF, która jest specjalnie impregnowana. Ta środkowa warstwa paneli jest odpowiedzialna za podwyższoną odporność na wodę, co jest niezwykle przydatne – szczególnie w kuchni. Jeżeli krawędzie paneli były zaimpregnowane woskiem lub specjalnym preparatem będzie to dodatkowym atutem. Fajnym rozwiązaniem są również panele uszczelnione gumowym paskiem – jest to dobra metoda na trwałe zabezpieczenie podłogi przed wilgocią.

Po trzecie – klasa użyteczności

Klasa użyteczności paneli informuje nas o ich przeznaczeniu. Klasa użyteczności to cyfra składająca się z dwóch liczb – pierwsza symbolizuje pomieszczenie, do którego panele są przeznaczone. 2 – oznacza pomieszczenie mieszkalne, 3 – miejsce publiczne. Druga cyfra informuje nas o intensywności użytkowania podłogi. 1 – pomieszczenia z niskim natężeniem ruchu, niski poziom eksploatacji, 2 – średnie użytkowanie i 3 – wysoki poziom użytkowania, duże natężenie ruchu. Klasa użyteczności często występuje wraz z symbolem ścieralności i tak na przykład – panele do kuchni Kl.32/AC5.

Duży wybór, dobra cena

Panele laminowane charakteryzują się przystępną ceną oraz szeroką gamą wzorów i kolorów. Szczególnym powodzeniem cieszą się panele imitujące kamień, drewno a nawet płytki ceramiczne. Ich montaż jest dość prosty, dlatego nie sprawia większych problemów.

Dobra jakość i gotowe!

Wbrew ogólnym przekonaniom panele laminowane mogą tworzyć piękną podłogę w Twojej kuchni. Nowoczesne technologie, odpowiednia impregnacja i staranna produkcja paneli pozwala uzyskać naprawdę dobry materiał godny wykorzystania. Warto jednak wybrać typ, który spełni nasze oczekiwania i sprawdzi się w naszej kuchni.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także