×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Ogrzewanie podłogowe w kuchni – zalety i wady

Ogrzewanie podłogowe w kuchni – zalety i wady

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 21 sty 2018 21:06
Zaktualizowano: 22 sty 2018 10:02

Wszyscy lubimy ciepło – dlatego dbamy o to, aby w naszym domu czy mieszkaniu była odpowiednia temperatura. Na wyciągnięcie ręki mamy nowoczesne systemy grzewcze, które dzisiaj mają nam dużo do zaoferowania. Nie da się ukryć, że kuchnia jest dość trudnym miejscem jeśli chodzi o ogrzanie. Pomieszczenie to musi zmieścić sporą ilość szafek, sprzęty AGD – często po prostu brakuje miejsca na kaloryfer. W takim wypadku warto posłużyć się ogrzewaniem podłogowym.

Nowoczesny system grzejny
Najlepszym sposobem na ogrzanie pomieszczenia kuchennego jest umieszczenie grzejnika zaraz pod oknem. Jest to najbardziej efektywne rozwiązanie, gdyż właśnie tutaj, wpada najwięcej zimna. Asortyment grzejników jest bardzo szeroki. Możemy przebierać w formach, rozmiarach, wzorach i kolorach. Nowoczesne kaloryfery możemy zamontować dosłownie wszędzie – a wizualnie, świetnie wpiszą się w każdą kuchnię. Niestety – często zdarza się, że kuchnia jest tak mała, że nie ma miejsca, by wcisnąć tam jeszcze kaloryfer... wtedy warto zastanowić się nad ogrzewaniem podłogowym.

Ogrzewanie podłogowe – czyli opcje, jakie mamy do wyboru
Decydując się na ogrzewanie podłogowe musimy zastanowić się, czy wybieramy instalację wodną czy elektryczną. Jeśli chodzi o koszty, to instalacja wodna jest tańsza aczkolwiek wiąże się ona z koniecznością podłączenia do centralnego systemu ogrzewania. Instalacja elektryczna oznacza inwestycje w specjalne maty, które mają to do siebie, że pobierają znaczące ilości prądu, przez co ogrzewanie troszkę nas kosztuje.

Zalety ogrzewania podłogowego w kuchni
Zdecydowanie największą zaletą ogrzewania podłogowego w kuchni jest równomierne rozprowadzenie temperatury po całym pomieszczeniu. Ogrzewanie podłogowe umieszczone jest na całej powierzchni podłogi i w każdym 'miejscu' działa tak samo. Dzięki temu, że mamy do czynienia z równomiernym rozłożeniem ciepła to praca i wszelkie obowiązki kuchenne wykonujemy z większą przyjemnością i w bardziej komfortowych warunkach. Nic tak nie zniechęca do pracy jak zimna podłoga – inwestując w ogrzewanie podłogowe możesz o niej zapomnieć! Specyficzna budowa i natura człowieka sprawia, że to właśnie w okolicy stóp potrzebujemy najwięcej ciepła – dlatego tym bardziej powinniśmy się zastanowić nad tym rozwiązaniem. Decydując się na ogrzewanie podłogowe, nie musimy już zawracać sobie głowy tradycyjnym grzejnikiem – ciepła podłoga w zupełności nam wystarczy.

Wady ogrzewania podłogowego w kuchni
Ogrzewanie podłogowe jest bardzo wygodne, jednak za wygodę się płaci – a w tym przypadku jest to dość kosztowne. Cały montaż oraz zakup ogrzewania podłogowego niestety wiąże się z dość sporymi kosztami. Ponadto, ogrzewanie podłogowe stosunkowo długo się nagrzewa, dlatego nie mamy co liczyć na szybkie podniesienie temperatury w kuchennym pomieszczeniu. Decydując się na ogrzewanie podłogowe, musimy pamiętać aby na podłogę wybrać materiał, który będzie dobrym przewodnikiem ciepła – należy więc postawić na posadzkę z płytek lub kamienia.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także