×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Obalamy mity na temat mikrofalówek

Obalamy mity na temat mikrofalówek

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 19 wrz 2016 18:23
Zaktualizowano: 19 wrz 2016 18:30

Czy wiedzieliście, że w mikrofalówce można gotować na parze, grillować i opiekać na chrupko? Kuchenki mikrofalowe stały się jednymi z najbardziej praktycznych sprzętów AGD. Mimo to narosło wokół nich wiele mitów.

Nowoczesne rozwiązania pokazują, że gotowanie w mikrofalówce może być zdrowe, smaczne i przyjemne. Przedstawiamy najpopularniejsze mity oraz technologie, które je obalają.

1. Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych jest niezdrowe

Potrawy przygotowane w mikrofalówce kojarzą nam się często z niezdrowymi półproduktami czy odgrzewanym obiadem z poprzedniego dnia. To jeden z najczęściej powielanych mitów! Mikrofalówki nie eliminują witamin i substancji odżywczych z jedzenia, a w nowoczesnych modelach można przygotować najróżniejsze dania. W wybranych mikrofalówkach zastosowano funkcję Healthy Cooking – dzięki niej w krótkim czasie przyrządzimy zdrowe i soczyste posiłki z warzyw, ryb lub drobiu. Możemy także gotować na parze, bez użycia tłuszczu.

2. Jedzenie z mikrofalówki nie zawsze jest w pełni dogotowane

Równomierne gotowanie potraw jest niezbędne, kiedy przygotowujemy np. mięso. Wbrew pozorom, zadanie to możemy powierzyć kuchenkom mikrofalowym. Opcja Heat Wave Grill, dzięki której równomiernie opieczemy swoje ulubione potrawy. Na czym polega ta technologia? W trakcie pracy urządzenie korzysta z trzech sposobów podgrzewania jednocześnie – grilla, odbicia ciepła i cyrkulacji gorącego powietrza. W efekcie jedzenie przygotowane w mikrofalówce jest równo wypieczone i przyrumienione.

3. Jedzenie z mikrofalówki nigdy nie będzie chrupkie i przypieczone

Korzystając z kuchenek mikrofalowych, obawiamy się często, że ciasta, pizza czy mięso nie będą wystarczająco chrupiące i smaczne. Dlatego ograniczamy się zazwyczaj wyłącznie do podgrzewania zup lub warzyw. Czy słusznie? W nowoczesnych mikrofalówkach znajdziemy rozwiązanie, dzięki któremu potrawy będą idealnie przypieczone i zarumienione. Korzystając z talerza Crusty możemy przygotować dania takie jak pizza, tosty czy zapiekanki nawet bez odrobiny tłuszczu.

4. Ciężko utrzymać mikrofalówkę w czystości

Trudne do usunięcia resztki jedzenia, zabrudzony talerz czy nieświeży zapach we wnętrzu… Fakt, czyszczenie mikrofalówki nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Nie musi być jednak aż tak czasochłonne i męczące. Zadanie ułatwi program Steam Clean, dostępny w wybranych modelach. Dzięki niemu urządzenie czyści się samo przy użyciu pary, skutecznie usuwając resztki jedzenia ze ścianek kuchenki. Warto też wybierać mikrofalówki, których wnętrze jest antybakteryjne i pokryte emalią ceramiczną. Zapobiega to zarysowaniom i wchłanianiu zapachów.

5. Kuchenki mikrofalowe zużywają dużo prądu

Nikt nie lubi płacić wysokich rachunków za prąd, a wiele osób uważa, że mikrofalówka pobiera dużo energii elektrycznej, nawet kiedy jej nie używamy. Tymczasem możemy korzystać z rozwiązań, dzięki którym oszczędzimy na rachunkach. Jest to na przykład specjalny tryb Eco. Po jego uruchomieniu kuchenka zużywa znacznie mniej energii, podtrzymując przy tym swoje kluczowe funkcje. W praktyce oznacza to dodatkową oszczędność pieniędzy.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.