REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 maj 2017 09:31
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Projekt Małgorzata Mazur. Fot. Bartosz Jarosz.
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć
Meble kuchenne na wymiar. Zobacz 15 zdjęć

Kuchnia zamówiona u stolarz to nie tylko kwestia wyglądu, ale też funkcjonalność. Podpowiadamy jak ją zaplanować.

REKLAMA

Każda przestrzeń kuchenna powinna zawierać 5 podstawowych sfer: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Strefy powinny następować po sobie. W wypadku osoby praworęcznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w przypadku osoby leworęcznej - w przeciwnym. Ponadto istotne są odległości i tak zwany trójkąt roboczy, czyli lodówka, zlew i kuchenka.

Aby kuchnia była w pełni funkcjonalna odległości pomiędzy urządzeniami w tak zwanym trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać: od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm, od zlewozmywaka do kuchenki 120 – 210 cm, natomiast od lodówki do kuchenki 120 – 270 cm. Zbyt małe odległości między kuchenką a zlewozmywakiem, a także między zlewozmywakiem a lodówką są bardzo niewygodne. Z drugiej strony problemem mogą być za duże odległości.

Pokonywanie kilometrów pomiędzy lodówką, piekarnikiem a zlewozmywakiem może być męczące. Skuteczne rozwiązanie w przypadku dużych przestrzeni stanowi kuchenna wyspa. Z obu stron wokół zlewu powinny być zaprojektowane blaty robocze, które posłużą do odkładania produktów lub gotowych potraw.

Bardzo ważna jest również odpowiednia wysokość i powierzchnia blatów. Wysokość mebli kuchennych powinna być dostosowana do naszego wzrostu - wysokość blatu powinna wynieść od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia, z tolerancją do kilku centymetrów, kiedy to z kuchni korzysta kilka osób.

Ważne jest również planowanie poziome. W szafkach na dużej wysokości warto poustawiać te rzeczy, które są rzadziej używane. To samo dotyczy najniższych partii. Odpowiednie ustawienie sprzętów oszczędzi nam niepotrzebnego schylania i szukania przedmiotów, które są nam potrzebne w danym momencie. Warto się również zastanowić, czy w dolnych partiach zabudowy nie zdecydować się na większą ilość funkcjonalnych i pojemnych szuflad (ze ścianką tylną oraz boczną zabudową, zabezpieczającą naczynia przed potłuczeniem), które w wielu przypadkach pozwolą lepiej zorganizować przestrzeń.

Szafki znajdujące się w narożach, ze względu na problematyczne ułożenie, powinny mieć dobrze wybrany system zabudowy wewnętrznej, dzięki któremu łatwo jest wyjąć znajdujące się w szafce lub szufladzie przedmioty. W zagospodarowaniu wąskich przestrzeni pomogą nam niewielkiej głębokości szafeczki, w których przykładowo można zamontować kosze. Dzięki temu w szafce ukryjemy butelki, czy słoiki.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA