×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Kuchnia w bloku. 10 pomysłów na urządzenie

Kuchnia w bloku. 10 pomysłów na urządzenie

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 24 maj 2018 09:04
Zaktualizowano: 25 maj 2018 08:18

Urządzenie komfortowej kuchni w mieszkaniu w bloku to nie lada wyzwanie. O wyspie na środku pomieszczenia możemy pomarzyć, a lodówkę, płytę grzewczą, zlew i masę miejsca do przechowywania musimy zmieścić na kilku metrach. Jak? Kluczowe jest trzymanie się zasad kuchennej ergonomii.

Podziel na strefy
W kuchni odbywa się mnóstwa pracy – by ta przebiegała sprawnie, należy odpowiednio rozplanować całe pomieszczenie. Na proces „gotowania” składa się przecież także pieczenie, mycie, krojenie, wykorzystywanie mnóstwa składników i akcesoriów. Ważną rolę odgrywa podział na strefy. Tych wyróżniamy pięć:

• Gotowania i pieczenia – z płytą grzewczą i piekarnikiem
• Przygotowywania – z blatem roboczym
• Zapasów – z lodówką
• Zmywania – ze zlewozmywakiem
• Przechowywania – szafki górne i dolne
Maksymalne wykorzystanie tej ostatniej będzie kluczowym zadaniem – to tam trafią suche produkty spożywcze, zastawa, garnki i akcesoria. Jak to zrobić? – Podstawę kuchni powinny stawić pojemne, wytrzymujące duże obciążenia szuflady, wyposażone
w prowadnice ułatwiające ich wysuwanie i zamykanie bez wysiłku. Swoją rolę odegrają też sortowniki, które pozwalają zachować porządek – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Warto zaplanować wysoką zabudowę – górne szafki, wyposażone w eleganckie, unoszone dzięki podnośnikom fronty, dopełnią przestrzeń wizualnie i pozwolą wykorzystać miejsce ponad linią oczu. Jak zaplanować poszczególne strefy?

Wykorzystaj trójkąt roboczy
Tworząc projekt kuchni należy pamiętać, że niezwykle ważną rolę odgrywa pojęcie tzw. trójkąta roboczego. Ten stanowią lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza (kuchenka), czyli elementy wykorzystywane praktycznie w każdym procesie gotowania. Odległość między wierzchołkami tego „trójkąta” powinna być stosunkowo niewielka – długość wszystkich boków powinna wynosić od ok. 4 do 6 metrów. Urządzając kuchnię należy ocenić, na co pozwala nam przeznaczony na nią metraż. Dzięki temu łatwiej będzie wybrać kształt litery, któremu będzie odpowiadało pomieszczenie:
• Kształt I – zabudowa jednorzędowa, w której nie uda się zastosować idei trójkąta. Elementy są ułożone wzdłuż jednej ściany. Pracę ułatwić może jedynie zastosowanie odpowiedniej kolejności: lodówka, dalej blat, zlewozmywak i dopiero za nim płyta grzewcza
• Kształt U - ciągi robocze wzdłuż przeciwległych ścian, połączone trzecim, poprzecznym, często znajdującym się pod kuchennym oknem, czy też na wprost od wejścia do kuchni. Kuchenkę i lodówkę ustawiamy w bocznych ciągach roboczych, unikamy umieszczania zlewu pod oknem, by nie blokować dostępu światła dziennego do strefy pracy
• Kształt L – sprzęty umieszczamy wzdłuż prostopadłych ścian, lodówkę
i zlewozmywak pod jedną, kuchenkę pod drugą. Pozwala to zagospodarować dużo miejsca na blat roboczy między zlewem i płytą grzewczą

W przypadku, gdy nie możemy zagospodarować odpowiednio dużo miejsca na blat roboczy, możemy skorzystać z blatów wysuwnych. Rozwiązanie to pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń tylko w razie potrzeby i na co dzień nie zajmuje cennego miejsca – mówi Jakub Malinowski.

Wykorzystaj każdy centymetr
By stworzyć w pełni funkcjonalną kuchnię, należy liczyć się z każdym centymetrem
– miejsca do przechowywania, ale też odległości, jakie oddzielają sprzęty, czy też wysokości poszczególnych elementów zabudowy. Wpływ na to ma m.in. wzrost głównych użytkowników kuchni. I tak blat roboczy powinien znajdować się na wysokości od 85 do 90 centymetrów, a jego standardowa szerokość wynosić 60 centymetrów.

Nie bez znaczenia jest również odległość między blatem a szafkami górnymi – ta powinna wynosić od 55 do 60 centymetrów. Wisząc za nisko, będą utrudniały pracę, zbyt wysoko – sięganie po przedmioty. Wysokość ma znaczenie także w przypadku pochłaniacza. Ten powinien wisieć wyżej nad kuchnią gazową (65-70 cm) niż elektryczną (60-65 cm). Centymetry są ważne także przy aranżacji szafek dolnych – zazwyczaj staramy się umieścić w jednej linii szafki o podobnej szerokości. To rozwiązanie estetyczne, ale często pozostawiające dylemat - co zrobić z narożnikami i kilkunastocentymetrowymi przestrzeniami przy ścianach?
- Warto skorzystać z takich rozwiązań jak półki wysuwne do szafek narożnych, które świetnie sprawdzają się przy przechowywaniu rzadziej używanych garnków czy wysuwne cargo do przechowywania butelek czy pojemników z przyprawami – mówi Jakub Malinowski.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także