Kuchnia typu U. Podpowiadamy jak urządzić
Ergonomia w kuchni to podstawa funkcjonalności. Zapewni ją zabudowa meblowa, np. poprowadzona na kształt litery U.
Kuchnia to przestrzeń wielofunkcyjna – chcąc uczynić ją ergonomiczną, należy wiedzieć, jaką rolę spełnia każda z jej 5 stref oraz jak je zaplanować.
Planując wymarzoną kuchnię, warto pamiętać, że to jedno pomieszczenie, ale podzielone na kilka stref roboczych: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Ułożenie ich w takim ciągu na planie litery „U” i wyposażenie w funkcjonale rozwiązania sprawia, że kuchnia pracuje lepiej i zapewnia maksimum komfortu.
Planując ergonomiczną kuchnię należy uzmysłowić sobie, jak wielofunkcyjną jest przestrzenią. Zorganizowana pod kątem 5 stref roboczych i w zgodzie z zasadami trójkąta roboczego (lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza tworzące „wierzchołki” oddalone od siebie o ok. 4-6 metrów) z pewnością pozwoli na komfortową pracę i zapewni maksymalną funkcjonalność na co dzień.