Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 sie 2018 09:02
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta. Projekt Katarzyna Uszok. Fot. Bartosz Jarosz.
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?
Kuchnia otwarta – jak ją zaplanować?

Otwarta kuchnia staje się obecnie normą. Doceniamy jej zalety, ale nie zawsze chcemy patrzeć na to, co dzieje się podczas gotowania. Jak rozwiązać ten problem, radzi Małgorzata Górska-Niwińska z Pracowni Architektonicznej MGN.

REKLAMA

Łączenie kuchni z pokojem dziennym jest teraz bardzo modne i często stosowane. Nic dziwnego, bo zyskuje się całkiem przestronną strefę dzienną nawet w niewielkim mieszkaniu. Bezdyskusyjną zaletą tego rozwiązania jest także to, że osoba przyrządzająca posiłek nie czuje się wyłączona z życia rodzinnego i towarzyskiego. Mając bezpośredni kontakt z dziećmi, małżonkiem czy gośćmi, łatwiej może ich namówić do niewielkiej choćby pomocy w gotowaniu obiadu czy kolacji.

Decydując się na otwartą kuchnię, trzeba pamiętać, że ma ona również wady, do których należy rozchodzący się po całym pomieszczeniu zapach smażonych potraw (temu zapobiegnie dobra wentylacja i wydajny okap), a także widok na bałagan, zazwyczaj towarzyszący gotowaniu. Jednak jest na to rada – umieszczenie na granicy aneksu kuchennego jakiejś przesłony. Nie tylko zakryje przed wzrokiem osób odpoczywających w salonie wszystko, na co patrzeć nie powinni, ale również optycznie wydzieli strefy o różnej funkcji, a to uporządkuje wnętrze, korzystnie wpływając na jego odbiór.

W tej roli świetnie sprawdzają się wyspy i półwyspy. Ten rodzaj zabudowy to także dobry sposób na powiększenie powierzchni blatów roboczych oraz na uzupełnienie szafek o pojemne schowki, których w kuchni nigdy za wiele.

Sprawdzonym pomysłem na przesłonięcie kuchennego rozgardiaszu jest również barek – niezależny albo zintegrowany z wyspą czy półwyspem. Budując go, zyskujemy stolik śniadaniowy (w otwartych kuchniach zwykle go brakuje) oraz miejsce, gdzie mogą usiąść domownicy czy goście, by towarzyszyć osobie szykującej posiłek.

Postawienie na granicy aneksu kuchennego niskiej ścianki jest także warte polecenia. Jej wysokość nie powinna przekraczać 120 cm – wyższa ograniczyłaby przestrzeń, a nie o to przecież chodzi w otwartej strefie dziennej. Taką ściankę można z pożytkiem wykorzystać, urządzając przy niej w części wypoczynkowej pomieszczenia na przykład kącik RTV.

Kolejnym sensownym rozwiązaniem jest ażurowa przesłona, sięgająca od podłogi do sufitu. Buduje się ją z drewnianych listew albo z metalowych prętów, rzadziej z płyty w wycięte dekoracyjne wzory. Nie tylko przesłania kuchnię, ale i zdobi wnętrze.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA