×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jakie drewno na blat w kuchni?

Jakie drewno na blat w kuchni?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 30 marz 2017 07:29
Zaktualizowano: 30 marz 2017 07:41

Naturalność, wytrzymałość, dekoracyjność – to bez wątpienia główne cechy blatów drewnianych, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością zarówno wśród inwestorów indywidualnych, jak i architektów wnętrz. Jednak wielość gatunków, wybarwień i wykończeń drewna może przyprawić przeciętnego konsumenta o zawrót głowy.

Stosowanie drewna w aranżacji wnętrz to ponadczasowy trend. Jego uniwersalność wynika z faktu, że występuje w wielu różnorodnych odmianach i wybarwieniach, dlatego daje możliwość dopasowania do każdej sytuacji projektowej. Pomieszczenia zaaranżowane z wykorzystaniem drewnianych akcentów zyskują niepowtarzalny urok, nie tracąc przy tym designerskiego charakteru. Drewno występuje w nich zarówno jako element konstrukcyjny w formie stropów, ozdobnego belkowania na suficie czy schodów, jak i materiału wykończeniowego. Oprócz drewnianych podłóg coraz częściej spotyka się w domowych wnętrzach również drewniane blaty. Decydując się na wykonanie powierzchni roboczej z drewna, warto zwrócić szczególną uwagę na właściwości konkretnego gatunku, gdyż parametry materiału mają duże znaczenie dla trwałości i estetyki powierzchni.

Wyjątkowa trwałość powierzchni roboczej
Najbardziej wytrzymałe i trwałe blaty wytwarzane są z drewna klejonego. Oznacza to, że w procesie produkcji dokładnie wyselekcjonowane kawałki drewna klejone są na całej ich długości. Specjalna metoda wytwarzania pozwala zmniejszać naprężenia włókien, w efekcie czego blat jest mniej podatny na „pracę” i wypaczenia pod wpływem wilgoci czy temperatury. Siły skurczu i pęcznienia drewna rozkładane są na wszystkie elementy, dzięki czemu „praca” materiału nie występuje w tak dużej skali, jak w przypadku jednego dużego elementu.

- Przeważnie blaty drewniane wytwarzane są z drzew liściastych, które charakteryzują się większą twardością i odpornością niż gatunki iglaste. W dostępnej na rynku ofercie znajdują się zarówno odmiany rodzime, np. buk, dąb czy jesion, jak egzotyczne, m.in. merbau, teak, palisander czy hevea. Do głównych zalet gatunków rodzimych zaliczyć można wyjątkową trwałość, twardość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Drewno egzotyczne natomiast, dzięki zawartości kwasu krzemowego oraz naturalnych olejków, wyjątkowo dobrze sprawdza się w mokrym środowisku, czyli przede wszystkim w kuchni i łazience. Tak zwane egzotyki posiadają wysokie parametry, a także wyróżniają się stabilnością wymiarową – przyznaje Hubert Plichta, Product Manager w firmie DLH.
Co istotne, blaty drewniane są bardzo łatwe w obróbce. Można wedle uznania przycinać je, nadając im wymagany kształt. Z łatwością można je także wielokrotnie odnawiać.

Design blisko natury
Drewniane blaty dodają wnętrzom prestiżu i elegancji. W zależności od wybranego gatunku, możemy przechylić stylistyczną wagę aranżacji w stronę ponadczasowej klasyki lub nadać przestrzeni intrygujący, nowoczesny czy nawet orientalny rys. Warto jednak zadbać, aby charakter oraz kolorystyka drewna odpowiadały pozostałym elementom wystroju. W przypadku niestandardowych czy eksperymentalnych aranżacji należy natomiast sprawnie operować kontrastami. W pomieszczeniach tradycyjnych, urządzonych w ciepłych tonacjach doskonale zaprezentują się gatunki rodzime – buk, dąb i jesion. Blaty bukowe i jesionowe występują w delikatnych odcieniach od rozbielonego beżu przez stonowane złoto i subtelne róże, aż po jasny brąz. Ze względu na delikatną kolorystykę gatunki te polecane są do wnętrz w naturalnym stylu skandynawskim.

 Natomiast gatunki egzotyczne cechujące się mocną, żywą kolorystyką oraz zróżnicowanym usłojeniem staną się przykuwającym uwagę elementem wystroju wnętrza nowoczesnego. Ze względu na bogaty rysunek drewna egzotycznego najlepiej łączyć je z gładkimi, monochromatycznymi powierzchniami o jednolitej strukturze, takimi jak metal, szkło czy polerowany kamień. Dla miłośników głębokich, wyrazistych barw polecane są blaty wykonane z takich gatunków jak merbau lub orzech amerykański. Ich nasycona kolorystyka w odcieniach czerwieni i głębokich brązów z domieszką barwy brunatnej i kakaowej zdominuje kompozycję, natomiast białe ściany i czarne, minimalistyczne dodatki pozwolą dodatkowo wyeksponować charakter drewna i maksymalnie wykorzystać jego potencjał estetyczny.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także