Jak urządzić małą kuchnię?
Mała kuchnia to całkiem spore wyzwanie aranżacyjne. Jak ja urządzić podpowiadają projektanci wnętrz.
Bez względu na wielkość i kształt pomieszczenia w projekcie zawsze musimy uwzględnić pięć stref roboczych, relacje między nimi (tzw. trójkąt pracy) oraz kierunek ich uporządkowania. Należą do nich strefa: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania/pieczenia.
W pierwszej przechowywane są produkty spożywcze, w drugiej swoje miejsce znajdują naczynia, sztućce i szklanki. Podczas ich planowania warto więc zadbać o łatwy dostęp oraz odpowiednią organizację wewnętrzną, która ułatwi nam przechowywanie.
Trzecia strefa to tzw. strefa mokra – ze zlewozmywakiem i zmywarką w roli głównej. Tu także powinien znaleźć się kosz na odpady oraz miejsce do przechowywania detergentów i środków czystości.
Czwartym z obszarów kuchennych jest miejsce na przygotowywanie posiłków. Wymaga ono zarówno dużego, wygodnego blatu roboczego, jak i praktycznych szafek czy szuflad na niezbędne akcesoria i przybory służące przyrządzaniu ulubionych potraw.
Ostania ze stref stanowi centrum gotowania z płytą grzewczą i piekarnikiem w roli głównej. Warto zadbać tu o dodatkowe miejsce na przechowywanie garnków, patelni czy też brytfanek, do których szybki dostęp skróci czas spędzany przy gotowaniu.