REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów

  • Autor: Urszula Tatur
  • 15 lis 2017 10:13
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Projekt Ewa Para. Fot. Bernard Białorucki.
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów
Co na blat w kuchni? 12 sprawdzonych pomysłów

Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do Łatwych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę naszej kuchni i być przystępny cenowo.

REKLAMA

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których można stworzyć blaty kuchenne. Poszczególne tworzywa różnią się zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości technicznych.

Blaty laminowane

Blaty laminowane dobrze sprawdzają się w codziennej eksploatacji: są odporne na zarysowania, ścieranie czy uderzenia. Jednak aby przez długi czas zachowały nienaganny wygląd, podczas codziennych prac kuchennych nie należy zapominać o desce do krojenia oraz podstawce pod gorący garnek. Blaty laminowane mają także specjalne zabezpieczenie przeciwwilgociowe, a więc nie ma obawy przed pęcznieniem płyty, gdy na blat rozleje się woda lub napój, a wśród najnowszych propozycji producentów są także blaty z powłoką antybakteryjną. Różne szerokości arkuszy oraz sposoby wykończenia krawędzi dają możliwość zastosowania blatów laminowanych do zwieńczenia zabudowy przyściennej, a także wyspy.

Blaty kamienne

Wśród popularnych materiałów znajduje się kamień naturalny. Jest to surowiec szlachetny, nie wolny jednak od wad. Kamień jest porowaty, przez co może być podatny na ingerencję wody, dodatkowo jego znaczna waga często narzuca konieczność wykonania dodatkowych żebrowań w konstrukcji szafek kuchennych.

Blaty drewniane

Drewno to surowiec ponadczasowy, który pomimo rozwoju technologicznego w przemyśle materiałów wykończeniowych, wciąż pozostaje atrakcyjną konkurencją dla innych tworzyw. Blaty wykonane z drewna, doskonale komponują się zarówno z nowoczesnymi przestrzeniami, jak i z tymi bardziej tradycyjnymi, wnosząc do aranżacji naturalne piękno oraz klimatyczne ciepło.

Blaty szklane

Blaty szklane to luksus w Twojej kuchni. Są niezwykle efektywne i nowoczesne. Robione na indywidualne zamówienia, co potwierdza ich wyjątkowość i ograniczoną dostępność. Szkło jest laminowane i hartowane – jest wytrzymałe i nie powoduje skaleczeń. Są niezwykle trwałe – odporne na wszelkie zarysowania i uderzenia. Odporne na wysokie temperatury, środki chemiczne i soki o intensywnych barwach. Łatwo się je czyści i służą przez lata. Niestety są produktem z wyższej półki – są bardzo drogie przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Oprócz stosunkowo wysokiej ceny blaty szklane wymagają wycierania do sucha – inaczej na ich powierzchni pojawia się kamień.


Blaty stalowe

Blaty stalowe mogą okazać się idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata. Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci. Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki. Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.

Blaty z konglomeratów

Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA