×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Blaty w kuchni - jak wybrać?

Blaty w kuchni - jak wybrać?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 22 cze 2018 07:43
Zaktualizowano: 23 cze 2018 11:15

Blaty kuchenne powinny wspaniale wyglądać, być funkcjonalne i trwałe. Niestety nie wszystkie dostępne na rynku modele łączą w sobie te cechy. Zobacz o czym warto wiedzieć wybierając blat do swojego domu.

Drewno lite
Blaty z drewna litego – zarówno wykonane w całości z jednego pnia, jak i blaty klejone z lameli, prezentują się doskonale w kuchni. Nadają pomieszczeniu ciepły, domowy wygląd. Po zabezpieczeniu powierzchni drewnianej lakierem lub olejem – blaty stają się odporne na wilgoć oraz zabrudzenia. Dzięki temu, że ich grubość wynosi kilka centymetrów w wypadku zniszczenia powierzchni istnieje możliwość zeszlifowania zewnętrznej warstwy i nałożenie po raz kolejny warstwy ochronnej w postaci lakieru lub oleju. Drewniane blaty kuchenne są trwałe i funkcjonale, ale niestety nie należą do najtańszych rozwiązań, o czym warto pamiętać.

Blaty obłogowane
Są to blaty wykonane z elementów drewnianych i drewnopochodnych. Główną ich część stanowi płyta wiórowa, która jest oklejona z trzech stron cienką warstwą drewna. Od spodu znajduje się zabezpieczenie w postaci wodoszczelnego papieru, których chroni całość przed zamoknięciem. Blaty obłogowane, podobnie jak te wykonane z litego drewna, mogą być lakierowane lub olejowane. Ze względu na fakt, iż okleina drewniana ma grubość zaledwie 2-3 mm, blatów tych nie można szlifować, w celu ich odnowienia. Blaty tego typu są bardzo podobne do blatów drewnianych. Są równie funkcjonalne i trwałe. Ich niewątpliwą zaletą jest znacznie niższa cena, co nierzadko przesądza o wyborze właśnie tego typu blatu do swojego domu.

Blaty laminowane
Blaty laminowane są niekiedy zaliczane do blatów drewnianych, gdyż ich głównym elementem składowym jest płyta wiórowa wykonana z naturalnego drewna. Z zewnątrz pokryta jest ona powłoką z tworzywa sztucznego. Laminat dostępny w sprzedaży jest bardzo różny i przypomina swoim wyglądem drewno, kamień, a niekiedy jest bardzo wzorzysty lub jednobarwny. Zaletą blatów laminowanych jest ich odporność na zabrudzenia i wilgoć a także na uszkodzenia mechaniczne. Blaty tego typu są bardzo trwałe i wspaniale się prezentują od pierwszego do ostatniego dnia używania. Warto także zaznaczyć, że są one najtańszą dostępną opcją blatów.

Blat w kuchni musi być ładny, ale przede wszystkim funkcjonalny i trwały. O tym, jaki najlepiej sprawdzi w wybranym domu musi zadecydować sam właściciel. Każdy rodzaj blatów ma swoje wady i zalety. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale także odpornością i ceną. Wybierając blat warto pamiętać, że najdroższa wersja nie musi oznaczać najlepszej.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także