Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 kwi 2017 09:25
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Projekt Beata Kruszyńska. Fot. Bartosz Jarosz.
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?
Blat kuchenny: jak wybrać najlepszy?

Wybór materiałów, z jakich możemy wykonać blat kuchenny jest ogromny. Najpopularniejsze to laminat, kamień i drewno, jednak rynek coraz odważniej zdobywają innowacyjne materiały, jak choćby konglomeraty kwarcytowe. Dowiedzmy się jak wybrać materiał najlepiej dopasowany do charakteru kuchni, a przede wszystkim - naszych potrzeb.

REKLAMA

Dobór blatu kuchennego to jedna z kluczowych decyzji podczas urządzania mieszkania. Od jego jakości i wyglądu zależy efekt końcowy aranżacji. Niszcząca się powierzchnia robocza potrafi przyćmić najpiękniejsze fronty, a porządny, ciekawie wyprofilowany i pozbawiony widocznych łączeń blat, doda szyku nawet skromniejszemu wnętrzu. Dziś ekspert Technistone podpowiada, które rozwiązania pozwalają połączyć kreatywność natury z wytrzymałością uzyskaną dzięki osiągnięciom technologii.

Natura czy jej alternatywa?
Naturalne surowce dodają wnętrzu niepowtarzalnej klasy, a odpowiednio pielęgnowane, potrafią być bardzo trwałe i tracić niewiele na swoich walorach estetycznych. Miłośnicy drewna muszą jednak liczyć się z tym, że zachowanie drewnianego blatu w dobrej kondycji wymaga regularnej pielęgnacji, a zaniedbanie konserwacji może mieć poważne i nieodwracalne skutki. Z wysoką jakością i długowiecznością wiąże się także wyższa cena. Blaty laminowane są z założenia ekonomicznym odpowiednikiem powierzchni kamiennych i drewnianych. Są co prawda dość odporne na zaplamienia, ale łatwo je zarysować, a raz uszkodzonego fragmentu nie da się naprawić. Blaty szklane z kolei cechują się odpornością na wysokie temperatury i uderzenia, jednak ich koszt może być dla wielu znaczący. Co więcej, szklany blat wymaga urządzenia kuchni w określonym – nowoczesnym stylu. Na rynku dostępne są też blaty stalowe – odporne na kwasy i zabrudzenia. Należy jednak pilnować, aby były wycierane do sucha, a każde uderzenie noża o ich stalową powierzchnię słyszane jest ze zdwojoną siłą. Kamień, choć pozornie jest materiałem twardym i trwałym, w warunkach kuchennych traci na wytrzymałości. Substancje, z którymi codziennie musi się mierzyć, czyli środki czystości, woda, czy kwasy owocowe nie pozostają dla niego obojętne, powodując odbarwienia oraz uszkodzenia jego powierzchni. Wciąż jednak rysunek naturalnego kamienia stworzonego przez naturę nie ma sobie równych, dlatego niezmiennie jest inspiracją dla twórców sztuki użytkowej na całym świecie.
Konglomeraty Technistone powstały z pragnienia połączenia najnowszych osiągnięć technologicznych oraz tego, co najlepsze w przyrodzie. Powstają w większości ze składników naturalnych (w 95% z kwarcu i granitu) spajanych i prasowanych w najnowszych technologiach. W praktyce mówimy więc o kamieniu, ale udoskonalonym technologicznie. Dlatego wygląda bardzo naturalnie, ale dodatkowo posiada właściwości, których brakuje innym materiałom. Wizualnie można odróżnić konglomerat od Kamienia - naturalny kamień charakteryzuje się nieregularnym rysunkiem, w przypadku konglomeratu jest on natomiast powtarzalny. Cecha ta sprawia, że łączenia między częściami blatu są niewidoczne – wyjaśnia Krzysztof Piotrowski, Przedstawiciel na Polskę firmy Technistone.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA