×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
20 pomysłów na małą kuchnię

20 pomysłów na małą kuchnię

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 21 lip 2017 10:00
Zaktualizowano: 22 lip 2017 22:08

Podpowiadamy więc, jak zaaranżować niewielką kuchnię, by okazała się jednocześnie praktyczna i stylowa.

Kuchnia jest postrzegana jako serce domu – przygotowuje się w niej posiłki i toczy dyskusje w rodzinnym gronie. Pomieszczenie to musi również pomieścić artykuły spożywcze, sprzęty i różnego rodzaju akcesoria. Niestety nie zawsze do dyspozycji jest duża przestrzeń z wieloma pojemnymi szafkami i skrytkami. Na szczęście kuchnia o małym metrażu też może być funkcjonalna!

Niezależnie od tego, czy mała kuchnia jest otwarta na salon, czy też stanowi wyodrębnione, zamknięte pomieszczenie – warto urządzić ją w taki sposób, by z jednej strony jak najpełniej wykorzystać dostępną przestrzeń, z drugiej – optycznie ją powiększyć.

Postaw na jasne barwy i lekkie materiały – pastelowe farby do ścian, meble o białych lub przeszklonych frontach, ażurowe wykończenia. Optycznie powiększy to kuchnię i sprawi, że aranżacja nabierze subtelności. Zrezygnuj również z ciemnych, ciężkich zasłon i zamiast nich wybierz delikatne zazdrostki lub jasne rolety rzymskie. Osłonią wnętrze przed wzrokiem sąsiadów i intensywnymi promieniami słońca, a jednocześnie nie przytłoczą wizualnie pomieszczenia.

W małej kuchni bardzo duże znaczenie ma także rozlokowanie sprzętów oraz wybór rozwiązań, które nie zabierają dużo miejsca. Doskonale sprawdzą się więc szafki z przesuwnymi drzwiami czy obrotowymi lub wysuwanymi półkami. Dzięki nim zagospodarujesz całą dostępną przestrzeń – także tę w trudno dostępnych zakamarkach.

Na zwiększenie funkcjonalności kuchennej aranżacji wpływa również wydzielenie stref:

• przechowywania (lodówka i szafki),
• zmywania (zmywarka i zlewozmywak),
• gotowania (piekarnik, płyta grzewcza i okap),
• przygotowywania posiłków (stół lub blat).

Należy zaplanować je tak, by swobodnie przechodzić do kolejnych etapów kuchennych prac.

Warto ograniczyć liczbę przedmiotów rozłożonych na blacie. Pomagają w tym różnego rodzaju kosze, pudełka, pojemniki i organizery, dzięki którym uporządkujesz przestrzeń i zyskasz kolejne miejsce do przechowywania. Możesz schować do nich zapiski z przepisami kulinarnymi, drobne słodkości, a nawet przyprawy czy niewielkie kuchenne gadżety, takie jak otwieracz do puszek, korkociąg bądź obieraczka do warzyw.

Interesującym rozwiązaniem są także wieszaki na kuchenne akcesoria, przytwierdzane do ścian lub sufitu. Zapewnią łatwy dostęp do często używanych przedmiotów (garnków, łyżek, chochli), a jednocześnie pozwolą na praktyczne wykorzystanie każdego skrawka przestrzeni – nad blatem, zlewozmywakiem lub stołem.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także