×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
15 pomysłów na blat w kuchni

15 pomysłów na blat w kuchni

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 12 gru 2017 09:03
Zaktualizowano: 12 gru 2017 09:10

Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do łatwych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę naszej kuchni i być przystępny cenowo. Niedawno porównywaliśmy blaty drewniane, laminowane i kamienne, dziś przedstawimy inne propozycje materiałów na kuchenny blat.

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których można stworzyć blaty kuchenne. Poszczególne tworzywa różnią się zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości technicznych. Wśród popularnych materiałów znajduje się kamień naturalny. Jest to surowiec szlachetny, nie wolny jednak od wad. Kamień jest porowaty, przez co może być podatny na ingerencję wody, dodatkowo jego znaczna waga często narzuca konieczność wykonania dodatkowych żebrowań w konstrukcji szafek kuchennych. W modernistycznych, surowych aranżacjach, pojawiają się blaty wykonane ze stali nierdzewnej. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia oraz odporność na wilgoć i zaplamienia, to główne walory tego materiału. Część użytkowników zwraca jednak uwagę na chłodną, nieprzyjemną specyfikę tego surowca, który nieodpowiednio skomponowany z pozostałymi elementami wykończeniowymi, może nadać wnętrzu smutnego, a nawet niegościnnego charakteru.

W minimalistycznych stylizacjach efektownie prezentować się mogą powierzchnie robocze stworzone ze szkła - to kuchenna innowacja. Do produkcji blatów wykorzystuje się szkło hartowane, dzięki czemu powierzchnia jest bardzo wytrzymała i nie ulega potłuczeniu. Z kolei w realizacjach niskobudżetowych wciąż wykorzystywane są płyty drewnopodobne, zwane płytami MDF. Swoją popularność zawdzięczają bogactwu wzorów i kolorów wykończeń. Jakościowo jednak daleko im do drewna, materiału, z którego również można wykonywać blaty.

Drewno to surowiec ponadczasowy, który pomimo rozwoju technologicznego w przemyśle materiałów wykończeniowych, wciąż pozostaje atrakcyjną konkurencją dla innych tworzyw. Blaty wykonane z drewna, doskonale komponują się zarówno z nowoczesnymi przestrzeniami, jak i z tymi bardziej tradycyjnymi, wnosząc do aranżacji naturalne piękno oraz klimatyczne ciepło.

Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.

Blaty stalowe mogą okazać się idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata. Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci. Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki. Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.



Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także