Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

10 pomysłów na gotowanie na wyspie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 sie 2018 09:30
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
Projekt Justyna Smolec. Fot. Bartosz Jarosz.
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie
10 pomysłów na gotowanie na wyspie

Wyspa kuchenna to wygodne i efektowne rozwiązanie, które ma coraz więcej zwolenników. Trzeba ją jednak odpowiednio wcześnie ująć w projekcie i właściwie wykończyć.

REKLAMA

Popularna w Stanach Zjednoczonych wyspa kuchenna coraz częściej pojawia się także w polskich domach. I trudno się temu dziwić. Ten rodzaj układu funkcjonalnego ma bowiem wiele zalet. Przede wszystkim stwarza dodatkowe miejsce do pracy łatwo dostępne z różnych stron. Pozwala to na wspólne gotowanie nawet kilku osobom. Dzięki temu codzienne przygotowanie posiłków może zmienić się w doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu całej rodziny.

 Wyspa kuchenna najczęściej ma kształt prostokąta lub kwadratu o różnych wymiarach. Jej forma powinna być dostosowana do wielkości pomieszczenia i przewidywanych funkcji. „Wyspa kuchenna wymaga dość dużej przestrzeni. Jeśli planujemy umieścić ją w zamkniętym pomieszczeniu powinno mieć ono co najmniej 20 m2. Często stosowana jest również w otwartych wnętrzach. Staje się wówczas umowną granicą pomiędzy częścią kuchenną a jadalniano-wypoczynkową” – podkreśla Monika Wojdak, Product Manager firmy Invena.

Niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej ilości wolnego miejsca wokół wyspy kuchennej. Optymalna odległość pomiędzy wyspą a ciągiem szafek kuchennych to 120 cm, natomiast odległość od ściany lub innej przeszkody nie powinna być mniejsza niż 80-90 cm. Minimalne wymiary wyspy zależą natomiast od przewidywanego sposobu jej wykorzystywania oraz sprzętów, jakie chcemy w niej umieścić. Najprostszym wariantem jest blat kuchenny, pod którym możemy zorganizować szafki do przechowywania. Wystarczy gdy ma on wymiary 80 x 60 cm, choć oczywiście może być znacznie większy. Mniejszy element na środku kuchni nie tylko nie spełniałby swoich funkcji, ale też nie wyglądałby najlepiej.

„Pomysłów na zagospodarowanie wyspy może być wiele. Praktycznym rozwiązaniem jest zamontowanie w niej sprzętów kuchennych – np. płyty grzewczej, piekarnika lub zlewozmywaka. Wraz z ciągiem szafek przyściennych można wówczas stworzyć optymalny trójkąt roboczy (obejmuje on przestrzeń pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką), który jest podstawą funkcjonalnej kuchni. Jeśli wyspa ma zawierać zlewozmywak, do jego wymiarów należy dodać co najmniej 50 cm na blat, który pozwoli np. na ustawienie naczyń” – stwierdza ekspert firmy Invena. Podobnie w przypadku płyty grzewczej z każdej strony dobrze jest przewidzieć minimum 30-40 cm dodatkowej przestrzeni, potrzebnej do odstawienia produktów.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA