Zlewozmywaki kuchenne - wybieramy model podwieszany
Zlewozmywak to nieodzowny element wyposażenia kuchni. Coraz większą popularnością cieszą się modele montowane pod blatem. Dlaczego? Są praktyczne, a przy tym pięknie się prezentują.
Jak sama nazwa wskazuje, zlewozmywak podblatowy umieszczony jest pod blatem roboczym zabudowy kuchennej. Montuje się go od dołu, przez wycięcie w blacie idealnie dopasowane do kształtu i wymiarów zlewu. W odróżnieniu do modeli nakładanych i wpuszczanych, na płaszczyźnie blatu nie widać krawędzi zlewu, przez co zyskujemy gładką powierzchnię roboczą o bardzo eleganckim wyglądzie. Połączenie komory z krawędzią blatu jest narażone na wilgoć, dlatego trzeba dokładnie uszczelnić je silikonem. Z tego też względu zlewozmywak podwieszany najczęściej zestawiany jest z blatem kamiennym lub kompozytowym, które cechują się wysoką odpornością na wodę.
Zlew podblatowy zwykle ma kształt prostokąta lub kwadratu. Dostępne są także modele okrągłe, w kształcie trapezu czy litery L. Wybór zlewozmywaka podblatowego daje też możliwość dowolnego łączenia ze sobą kilku komór w indywidualny zestaw. Wszystko zależy od naszych potrzeb i upodobań.
W mieszkaniu singla sprawdzi się rozwiązanie jednokomorowe. W zupełności wystarczy do umycia niewielkiej ilości naczyń lub opłukania garści owoców. Do rodzinnej kuchni lepiej wybrać zlew półtora- lub dwukomorowy, przy czym komory nie muszą być tej samej wielkości. Jedną można wykorzystywać do zmywania naczyń, a drugą – do mycia warzyw lub jako ociekacza.
Tekst: Urszula Grynczel-Aronowicz