Wyspa czy półwysep? Wybierz rozwiązanie do swojej kuchni
W kuchni otwartej na salon warto wyznaczyć symboliczną granicę między obiema przestrzeniami. Wyspa czy półwysep sprawdzą się w tej roli doskonale. Co wybrać? Przekonajcie się sami.
Wyspa w kuchni to bardzo modne a przy tym praktyczne rozwiązanie. Idealnie sprawdzi w otwartych przestrzeniach dziennych, wyznaczając umowną granicę między poszczególnymi strefami użytkowymi. Dostosowana do potrzeb domowników może stać się w pełni zintegrowanym centrum gotowania, strefa zmywania czy po prostu zapewnić całkiem sporo dodatkowego miejsca na przechowywanie. Dedykowana jest ona jednak do dużych przestrzeni, gdyż musi być do niej swobodny dostęp z każdej strony. Dlatego, gdy nie mamy wystarczająco dużej kuchni, by móc ulokować w niej wyspę, w funkcji tej doskonale sprawdzi się półwysep. Dedykowany zarówno do małych, jak i dużych kuchni zapewni podobną funkcjonalność, nie ustępują też estetycznie pierwszemu z rozwiązań.
Bowiem wygląd naszej wyspy czy półwyspu nadaje charakter wizualny całej strefie dziennej. Ważne jest więc by swoją estetyką wpasowały się zarówno w przestrzeń kuchni, jak i salonu. W tym drugim wypadku jest to o tyle istotne, iż ich front pozostaje w strefie reprezentacyjnej. Warto więc nie tylko zadbać, by pasował do pozostałych mebli w pokoju dziennym, ale i w szczególny sposób wyeksponować. Sposobów na to jest wiele. Lakierowana na wysoki połysk płyta MDF, elegancki fornir eksponujący szlachetną naturę drewna czy po prostu kamienny blat, który podkreśli wytworny charakter kreowanej przestrzeni.
Jeżeli jednak wspólne gotowanie czy przygotowywanie posiłków nie jest naszą pasją, możemy po prostu zrezygnować całkowicie z typowo kuchennych funkcji wyspy czy półwyspu i urządzić tu ministrefę jadalnianą. Uczynić go praktycznym barkiem, przy którym poranna kawa smakuje równie dobrze, jak kieliszek wina wieczorem.