×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym

Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 29 gru 2016 14:34
Zaktualizowano: 29 gru 2016 14:36

Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół, zatem na tej wyjątkowej w roku – sylwestrowej - także nie może ich zabraknąć. Śledzie w sosie śmietanowo– koperkowym, bo o nich mowa, będą prostą i szybką przekąską, która podbije serca gości. Witając Nowy Rok w towarzystwie takiego przysmaku na pewno będziemy się świetnie bawić!

Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- Śmietana 18% „Piątnica” 200g 1szt.
- filety śledziowe 6szt.
- majonez 1 łyżka
- koperek świeży 1 pęczek
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także