×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Półwysep w kuchni. Poznaj wszystkie jego zalety

Półwysep w kuchni. Poznaj wszystkie jego zalety

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 14 maj 2016 12:28
Zaktualizowano: 14 maj 2016 12:30

Jest funkcjonalną alternatywą dla wymarzonej przez wiele osób wyspy. Półwysep daje możliwość dostępu do szafek kuchennych z obu stron. Może być dodatkowym miejscem do spożywania posiłków, gotowania, zmywania lub pracy.

Półwysep kuchenny jest również ciekawym elementem dekoracyjnym. Jak go zaaranżować, aby wykorzystać jego potencjał?

ERGONOMIA

Półwysep sprawdzi się najlepiej w kuchni otwartej na salon bądź jadalnię, wymaga bowiem dobrej ekspozycji oraz przestrzeni. Odległość półwyspu od równoległych do niego szafek powinna wynosić minimum 120 cm, a przestrzeń do poruszania się naokoło – minimum 90-100 cm. Rozmiar półwyspu jest uzależniony od kilku czynników. Pierwszy, oczywisty, to przestrzeń, jaką dysponujemy. Kolejną kwestią jest to, co na nim umieścimy. Półwysep może pełnić funkcję dodatkowego blatu roboczego i miejsca do przechowywania, wtedy wystarczy, jeśli będzie miał szerokość 60 cm. Jeżeli miałaby się pojawić dodatkowa zabudowa meblowa nie tylko od strony kuchni, półwysep powinien być szerszy – np. 80-90 cm, wtedy od strony kuchni daje pełnowymiarowe szafki 60 cm, a np. od salonu – szafki lub półki 20-30 cm. Oczywiście proporcje głębokości szafek można dostosować indywidualnie według potrzeb, a szerokość półwyspu uzależniona jest od wielkości pomieszczenia oraz pozo- stałych mebli i sprzętów. Jeśli półwysep ma pełnić funkcję jadalnianą, należy jego wielkość i wysokość dopasować do rozmiaru przewidywanego barku lub stołu. Zastosowanie rozwiązania w postaci półwyspu ułatwia ustawienie sprzętów kuchennych w funkcjonalnym trójkącie roboczym: lodówka – zlewozmywak – płyta grzewcza.

CO NA PÓŁWYSPIE

Od indywidualnych preferencji mieszkańców, jak również możliwości technicznych pomieszczenia, zależy co można usytuować na półwyspie. Na półwyspie może się pojawić zlew, jeśli tylko pozwolą na to instalacje. Częściej umieszczana jest na nim płyta grzewcza, do której możemy dobrać oryginalny, wkomponowany we wnętrze okap wyspo- wy. Takie rozwiązanie daje możliwość stałego kontaktu osoby przygotowującej potrawy z rodziną i gośćmi przebywającymi np. w salonie. Przy takim rozwiązaniu warto pomyśleć o niewielkiej osłonie półwyspu (wys. ok. 100-110 cm), która ukryje strefę roboczą przy płycie grzewczej. Odpowiednio dobrane materiały pozwolą na to, aby półwysep był zarówno funkcjonalnym elementem kuchni, jak i ozdobną częścią salonu lub jadalni. Przy półwyspie może znaleźć się, nieco wyższa niż blat szafek dolnych, osłona (ścianka, element z płyty meblowej, lustra, szkła czy blatu) lub barek, co będzie stanowić ciekawe wizualne oddzielenie kuchni od salonu. W ten sposób w otwartej przestrzeni półwysep spełni rolę wydzielenia części tzw. brudnej, jednocześnie będąc elementem ozdobnym. Od strony salonu może się też pojawić klimatyczne oświetlenie półwyspu lub dekoracyjne półki, czy praktyczne dodatkowe szafki. Do półwyspu można też dostawić stół lub nawet wkomponować go w część zabudowy szafek, co w połączeniu z dodatkowym, ciekawym oświetleniem lub podwieszeniem sufitu stworzy oryginalną bryłę, stanowiącą punkt centralny pomieszczenia. Półwysep jest funkcjonalnym i modnym rozwiązaniem pomagającym wydzielić strefy w otwartej przestrzeni salonowo-kuchennej. Może stać się ulubionym miejscem spotkań rodzinnych oraz świetną formą integracji domowników.

Tekst: arch. Małgorzata Brewczyńska

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także