×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Nowoczesna kuchnia. Takiego wnętrza nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni

Nowoczesna kuchnia. Takiego wnętrza nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 22 maj 2015 14:20
Zaktualizowano: 25 maj 2015 09:29

Państwo domu to pasjonaci gotowania i dobrej kuchni. Podejmuja swoich gości specjałami przygotowanymi jak w najlepszej restauracji. I jak w najlepszej restauracji do kuchni mają wstęp (i wgląd) tylko kucharze.

W tym domu kuchnia podzielona została na dwie części. Jest kuchnia robocza i kuchnia reprezentacyjna. Na co dzień, ale także podczas towarzyskich spotkań, kuchnia robocza pozostaje niewidoczna, a tajemnice szefa kuchni – bezpieczne. Można zrelaksować się, odpocząć, cieszyć towarzystwem i świetnymi daniami przebywając w przestronnej, otwartej strefie dziennej łączącej salon, jadalnię oraz fragment kuchni z imponującą wyspą.

Całość utrzymana jest w nowoczesnym, minimalistycznym stylu. Aranżacja strefy wypoczynkowej, pozbawiona elementów stricte dekoracyjnych, kusi wzrok ciekawą geometrią mebli oraz czystą formą, która dominuje w projekcie. Na tle powściągliwych
odcieni szarości wyróżniają się czarne krzesła oraz lampy, które podkreślają charakter projektu. Stonowana i nieco chłodna baza zyskała wizualne ocieplenie w postaci drewnianej podłogi. Natomiast źródłem ciepła – w dosłownym znaczeniu – jest fantastyczny kominek mocowany do sufitu.

Przestrzeń jadalni i salonu płynnie łączy się z reprezentacyjną częścią kuchni. Przestrzenie
wyróżnia jednakowy styl, kolorystyka oraz kompozycje materiałów. Czerń pojawia się na płaszczyznach blatu i ściany, ale zaraz ustępuje miejsca bieli dominującej w konstrukcji wyspy. Szlachetności dodaje wnętrzu trawertyn, w surowym wydaniu, który zastosowano na ścianach i fragmentach podłogi. Naturalna uroda i subtelny rysunek oraz przetykane złotem odcienie beżu na połyskującej powierzchni kamienia działają jak nowoczesna biżuteria w tym minimalistycznym wnętrzu.

Wyspa z oryginalnym blatem – łączącym fragmenty wykonane z dwóch różnych materiałów – to strefa gotowania. Z ceramiczną płytą i wyciągiem, który, tylko gdy jest potrzebny, wysuwa się ponad powierzchnię blatu. Ponieważ tutaj gotuje się niewiele. Cały ciężar kulinarnych eksperymentów oraz gotowania dla gości przejmuje kuchnia ukryta w osobnym pomieszczeniu tuż za wyspą.

Po otwarciu podwójnych, rozsuwanych drzwi można wejść do kuchni „właściwej”. To tutaj dzieje się cała magia. Obszerne, lśniące blaty zapraszają do siekania, krojenia, zagniatania. W ogromnej lodówce side by side można przechować składniki potrzebne do najbardziej wymyślnych dań. W profesjonalnym piecu konwekcyjnym pani i pan domu – kucharze z zamiłowania – przygotowują najbardziej wymagające potrawy, jak w najlepszej restauracji. Tutaj także zainstalowano ciśnieniowy ekspres oraz płytę gazową, z solidnym, żeliwnym rusztem.

Profesjonalny okap o wysokiej wydajności z wbudowanym oświetleniem oraz urządzenie do
podgrzewania talerzy uzupełnia listę wyposażenia kuchni, która mogłaby z powodzeniem konkurować z zapleczem pięciogwiazdkowej restauracji. Tutaj można puścić wodze kulinarnej fantazji, realizować najbardziej śmiałe eksperymenty kulinarne i podejmować gości specjałami kuchni całego świata.

Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska Różycka

Zdjęcia: Bartosz Jarosz

Tekst: Anna Usakiewicz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także