×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mniej kalorii i więcej witamin, czyli gotowanie z parowarem

Mniej kalorii i więcej witamin, czyli gotowanie z parowarem

Autor: www.neo24.pl
Dodano: 27 lis 2017 06:00

Lekka i zbilansowana dieta to podstawa zdrowego funkcjonowania, jednak w dobie wiecznego pośpiechu nie zawsze możliwe jest przygotowanie dobrze skomponowanego posiłku. W takich sytuacjach najwięcej ludzi wybiera gotowe dania, które ociekają tłuszczem, a ich skład zostawia wiele do życzenia. Istnieje jednak alternatywa dla gotowców i spędzania wielu godzin przy garnkach. Chodzi o parowar. To niepozorne urządzenie pomoże Ci zapanować nad dietą i sprawi, że poczujesz się o wiele lepiej. Dowiedz się więcej o parowarach i sprawdź, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.

Dlaczego parowar?
Przede wszystkim dlatego, że do przygotowania posiłków w parowarze nie potrzeba ani grama tłuszczu. Dzięki temu możesz zredukować ilość przyswajanych kalorii. Z kolei warzywa, owoce, ryby, kasze i ryże, podczas obróbki termicznej nie tracą swoich wartości i witamin tak, jak przy tradycyjnym gotowaniu. Działanie parowaru jest bardzo proste. Wystarczy nalać wodę do dolnego pojemnika i ustawić na nim pudełka z produktami do przyrządzenia. Woda w ostatnim pojemniku, po zagotowaniu, wytwarza parę i przenika do przygotowanych potraw. W wielu modelach możliwe jest również ustawienie czasu pracy urządzenia.


Na co zwrócić uwagę przy zakupie parowaru?

1. Zbiornik na wodę
Najlepiej, gdy ten element jest wykonany ze stali nierdzewnej. Zbiornik powinien również wskazywać poziom napełnienia i posiadać specjalny lejek lub otwór, dzięki którym można dolać wodę bez konieczności odłączania urządzenia od prądu.
2. Pojemniki na żywność
Parowary najczęściej są zbudowane z 2 lub trzech pojemników, dzięki którym możliwe jest gotowanie kilku różnych dań jednocześnie. Zwróć również uwagę na pojemność pudełek. Dobrym rozwiązaniem są wyciągane dna, pozwalające na gotowanie większych kawałków mięsa lub ryb.
3. Rodzaj sterowania
Najwygodniejsze rozwiązanie to elektroniczny panel z przyciskami na obudowie parowaru. Dzięki temu szybko i precyzyjnie zaprogramujesz rodzaj gotowania, jaki Ci odpowiada. Staraj się unikać modeli wyposażonych w jedno pokrętło sterowanie mechaniczne.
4. Moc
Moc parowaru przekłada się na czas, jaki jest potrzebny na przygotowanie potrawy. Na rynku dostępne są modele o mocy od 400 do 2200W. Unikaj raczej urządzeń z najmniejszą mocą, ponieważ ich wydajność zostawia wiele do życzenia. Miej jednak świadomość, że większa moc to większy pobór prądu. Dobrym pomysłem są parowary od 1500W z funkcją obniżania wykorzystywanej mocy wraz ze wzrostem temperatury wody w zbiorniku. Do domowego użytku powinno wystarczyć Ci urządzenie z przedziału 800 – 1000W.
5. Bezpieczeństwo
Dobry parowar powinien mieć zabezpieczenia przed przepaleniem, gdy cała woda z dolnego zbiornika wyparuje.
6. Dodatkowe funkcje
Wybierając parowar, bierz pod uwagę funkcje, które ułatwiają jego obsługę. Automatyczny timer, opóźniony start, Gentle Steam i utrzymywanie temperatury po skończonej pracy to zaledwie ułamek tego, co oferują nowoczesne parowary. Dostępne są również urządzenia ze specjalnym pojemnikiem na przyprawy oraz programem do gotowania zup i gulaszów.

Jak używać parowaru?
Gotując w parowarze, musisz pamiętać o odpowiednim ułożeniu produktów. Najbliżej źródła pary powinny znaleźć się te, które gotują się najdłużej. Możesz również dodać do wody nieco przypraw, by para była aromatyczna i przenikała do gotujących się potraw. Unikaj otwierania pokrywy urządzenia podczas jego działania. Zadbaj też o to, by woda nie stykała się bezpośrednio z żywnością.

Wszystkie produkty znajdziesz w sklepie www.neo24.pl

Zaloguj się

Zobacz także