REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia w dobrym świetle – jak prawidłowo zaprojektować oświetlenie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 cze 2016 14:00
Kuchnia w dobrym świetle – jak prawidłowo zaprojektować oświetlenie
Fot. Candellux.
Kuchnia w dobrym świetle – jak prawidłowo zaprojektować oświetlenie
Kuchnia w dobrym świetle – jak prawidłowo zaprojektować oświetlenie

Kuchnia to serce domu, miejsce w którym lubimy przebywać. Kojarzy się z ciepłem, bezpieczeństwem i rodzinną atmosferą. Istotną rolę w aranżacji tego wnętrza odgrywa światło, które - odpowiednio zaprojektowane - nie tylko ułatwi wykonywanie czynności, takich jak gotowanie, zmywanie, sprzątanie, ale pozwoli także stworzyć oryginalny klimat.

REKLAMA

Planując oświetlenie kuchni należy wziąć pod uwagę nie tylko aspekty aranżacyjne, ale przede wszystkim kwestie bezpieczeństwa i funkcjonalności. Podstawową zasadą jest w tym przypadku zastosowanie kilku źródeł światła. Przede wszystkim musimy zadbać o odpowiednie oświetlenie funkcyjne, które doświetli kluczowe strefy pomieszczenia - blaty robocze, okolice zlewozmywaka czy kuchenki. Niezbędne jest także światło ogólne, równomiernie oświetlające całe pomieszczenie. Jeśli chcemy zbudować nastrojową atmosferę, warto pomyśleć również o jego funkcjach dekoracyjnych.

Oświetlenie ogólne
Oświetlenie ogólne to nic innego, jak lampa zamieszczona w centralnym punkcie pomieszczenia. Wybierając odpowiedni produkt powinniśmy kierować się zarówno stylistyką, jak i metrażem wnętrza. – Wiszące żyrandole z pokaźnym kloszem najlepiej sprawdzą się w przestronnych wnętrzach. Z kolei montowane tuż przy suficie plafoniery, idealnie oświetlą niewielkie pomieszczenia, nie ingerując w ich przestrzeń - tłumaczy Dariusz Kiełek, ekspert z firmy Candellux Lighting. - Pojedyncze źródła światła nie są jedynym sposobem na oświetlenie ogólne. Możemy z powodzeniem zastąpić je kilkoma punktami świetlnymi, np. oprawami LED zamontowanymi w podwieszanym suficie, które optycznie powiększają wnętrze oraz dodadzą mu przestronności – dodaje ekspert. Innym rozwiązaniem są systemy lamp zamocowanych na linkach, listwach lub specjalnych szynach. Tworzą efekt wnętrza nowoczesnego, a poza tym są bardzo praktyczne – pozwalają na ukierunkowanie świata na wybrane miejsca w przestrzeni.

Blat w dobrym świetle
Szczególnie często użytkowanym miejscem w naszej kuchni są okolice blatu - strefa, w której zmywamy naczynia, gotujemy i przygotowujemy posiłki. Wykonując te czynności, najczęściej stoimy tyłem do głównego oświetlenia, zasłaniając tym samym źródło światła. Jest to zdecydowanie niepraktyczne, a dodatkowo męczy nasze oczy. Aby tego uniknąć, konieczne jest równomierne i odpowiednie oświetlenie tej strefy. Najlepszym rozwiązaniem będą np. diody LED, które nie przegrzewają się i są odporne na wilgoć. Umieszcza się je punktowo w spodach szafek wiszących, albo montuje tuż pod szafkami w specjalnych oprawach. Alternatywnie można zastosować kinkiety ze światłem padającym w dół - nadszafkowe lub ścienne. Korzystając z nich należy pamiętać, aby poszczególne punkty świetlne nad blatem, rozmieścić względem siebie co 40-60 cm. Bardzo praktyczne, a zarazem ozdobne, są także podłużne świetlówki liniowe oraz taśmy LED, montowane bezpośrednio pod szafkami kuchennymi. - Dobierając rodzaj światła – halogeny, ledy czy świetlówki – koniecznie zwróćmy uwagę na współczynnik oddawania barw oznaczony symbolem Ra. Im wyższy będzie, tym bardziej naturalne kolorów możemy się spodziewać. Do kuchni zaleca się Ra o wartości 80-85 – tłumaczy Dariusz Kiełek. Istotna jest także temperatura barwowa – TC, którą określa się w stopniach Kelwina. Im jaśniejsza barwa światła, tym bardziej sprzyja ona pracy i koncentracji. Uważajmy jednak aby nie przesadzić, ponieważ chłodna barwa światła po pewnym czasie może męczyć - najlepiej zastosować światło o ciepłej lub neutralnej barwie 3000 - 4000 K.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA