Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia podzielona na strefy - pomagamy urządzić

  • Autor: ut
  • 19 cze 2019 11:55
Kuchnia podzielona na strefy - pomagamy urządzić
Kuchnia podzielona na strefy - pomagamy urządzić
Kuchnia podzielona na strefy - pomagamy urządzić
Kuchnia podzielona na strefy - pomagamy urządzić
Kuchnia podzielona na strefy - pomagamy urządzić

Tajemnica idealnej kuchni kryje się w prawidłowym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych. Trzeba znaleźć przy tym odpowiednie rozwiązania, które zapewnią komfort użytkowania. Dobór odpowiednich systemów do poszczególnych stref to kluczowy moment. Podpowiadamy, jak to zrobić.

REKLAMA

Klucz do sukcesu w projektowani idealnej kuchni? Umiejętne zaprojektowanie wszystkich stref roboczych i właściwy dobór systemów kuchennych, zapewniających najwyższą precyzję ruchu i perfekcyjnie dopasowanie poszczególnych elementów wyposażenia.
- Każda strefa kuchenna ma inne funkcjonalne wymogi. By przestrzeń kuchni pracowała lepiej, konieczny jest dobór takich systemów meblowych, który uwzględniać będzie wymogi każdej ze stref roboczych - zaznacza Michał Kichler, ekspert ds. okuć meblowych z firmy Häfele, która tworzy rozwiązania dedykowane poszczególnym strefom.
- Pamiętając o kilku zasadach, stworzymy kuchnię, która stanie się miejscem bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym i komfortowym - dodaje ekspert.

Szuflady na ciężki sprzęt
Zacznijmy od strefy gotowania, w której muszą znaleźć się szafki na garnki i naczynia do pieczenia, piekarnik, płyta grzejna i kuchenka mikrofalowa. Do przechowywania przedmiotów wagi ciężkiej, przydadzą się pojemne szuflady z dużym udźwigiem. Ich pełen wysuw zapewni dodatkowo pełen dostęp do sprzętu i akcesoriów. Dzięki temu gotowanie przebiega sprawniej i wygodniej. - Do tej strefy wybierzmy szuflady Moovit MX. To sprawdzone i pewne rozwiązanie, by zyskać więcej wolnego miejsca - podpowiada Michał Kichler. W tego typu szufladach przechowuje się ciężkie i wysokie przedmioty, a ich zawartość porządkować mogą przeznaczone do nich wkłady i dedykowana segregacja. Dodatkową zaletą są płaskie ścianki od wewnątrz szuflady, dzięki czemu zyskujemy większą pojemność. Maksymalny udźwig tych szuflad to aż 70 kg. Gwarantują też przy tym stabilność przy dużych obciążeniach, a prowadnice zapewniają pełen wysuw i dużą nośność.

W kuchennym narożniku
Bardzo istotną kwestią w urządzaniu kuchni jest umiejętne zagospodarowanie newralgicznej przestrzeni narożnikowej w strefie przygotowania. Wprawdzie szafka narożna to świetne miejsce do przechowywania przedmiotów, ale tylko wtedy, gdy umiejętnie ją wykorzystamy. System szafki narożnej musi być pojemny i zapewniać łatwy dostęp do przechowywanych przedmiotów, tak aby sięganie po nie było wygodne, nawet bez konieczności schylania się. Nie powinien sprawiać także kłopotów z utrzymaniem czystości. - Warto zastosować półkę Nuvola, zapewniającą idealne warunki przechowywania oraz pełen wysuw, który sprawia, że wszystko jest widoczne i dostępne - doradza Michał Kichler. Strefa przygotowania to miejsce na blat roboczy, szuflady na sprzęt i akcesoria, szuflady na przyprawy i półprodukty oraz gniazda elektryczne - najlepiej wysuwane z blatu.

Porządek musi być
W strefie zmywania (ze zlewozmywakiem, zmywarką, miejscem na detergenty, koszami do segregacji śmieci i odpadów) poradzą sobie sortowniki Ninka 1dwa4. To innowacyjny system kubłów na odpadki, dający możliwość dowolnej konfiguracji w zależności od naszych potrzeb. Sortowanie odpadów znacznie ułatwia umiejscowienie koszy w szufladzie z pełnym wysuwem i bezdotykowym otwieraniem. - Umożliwia to zamontowany bezdotykowy system. Nie musimy przejmować się nawet zajętymi, brudnymi czy mokrymi dłońmi, wystarczy podstawić stopę w odpowiednie miejsce - zauważa ekspert ds. okuć meblowych z firmy Häfele. Z kolei tam, gdzie jest za ciasno na zwykłą szafkę, doskonale sprawdzi się system niskiego cargo, który cechuje udźwig do 30 kg, pełny wysuw i cichy domyk. Wykorzystuje on najwęższe miejsce w kuchni i przy okazji zagospodarowuje przestrzeń, która tylko z pozoru jest nieużyteczna. Dzięki temu rozwiązaniu dostajemy kolejne miejsce do przechowywania. W szafce z niskim cargo zmieszczą się przyprawy, butelki i inne rzeczy wykorzystywane do codziennego gotowania.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA