Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchenne rewolucje - trendy w 2018 roku

  • Autor: Urszula Tatur
  • 31 sie 2018 12:44
Kuchenne rewolucje - trendy w 2018 roku
Laminam
Kuchenne rewolucje - trendy w 2018 roku
Kuchenne rewolucje - trendy w 2018 roku
Kuchenne rewolucje - trendy w 2018 roku
Kuchenne rewolucje - trendy w 2018 roku

Kuchnia roku 2018? Z pewnością musi działać na nasze zmysły. Nie tylko smakami serwowanych dań, ale pięknym i funkcjonalnym wnętrzem. Różnorodnością form, faktur, kolorów i zastosowanych materiałów. Zwłaszcza w tej ostatniej dziedzinie dokonał się ostatnio duży przełom technologiczny. Nowoczesne tworzywa z powodzeniem zastępują tradycyjną ceramikę czy drewno. Co więcej - same są naturalne i mają nieograniczone możliwości aranżacyjne.

REKLAMA

Odbywające się co dwa lata największe w Europie targi kuchenne Eurocucina to impreza towarzysząca słynnym mediolańskim Salone del Mobile. Tu na wiosnę spotykają się trendsetterzy, najlepsi projektanci, światowe marki i wszyscy, którzy kochają gotować, po to żeby przekonać się jakie kuchnie będą modne w nadchodzącym sezonie. A jakie są w 2018 roku? Przede wszystkim nowoczesne i zaawansowane technologicznie. Tak tak, tradycyjna klasyka nieco odchodzi w cień. Rządzą nowoczesne, minimalistyczne rozwiązania. Kuchnia chowa się w głąb szaf. Ergonomiczne, sprytnie rozwiązane systemy cargo, głębokie, pojemne szuflady są po to, żeby ukryć w nich kuchenne sprzęty i niepotrzebny bałagan. Kuchnia już nie tylko jest otwarta na salon, ale staje się jego częścią. Dlatego projektanci robią wszystko, żeby na ile to możliwe, „zatrzeć” jej kuchenny charakter. Kuchenne meble upodabniają się do salonowych, zarówno w stosowanych materiałach jak i kolorystyce. Laboratoryjna biel rządziła wystarczająco długo, dlatego w tym sezonie mówimy jej „wielkie dzięki” i szukamy nowych rozwiązań kolorystycznych. Na topie są wyrafinowane, przygaszone, barwy, nie tylko w dodatkach i na ścianach, ale przede wszystkim na meblach. Bezpieczny beż zdaje się być ponadczasowy i wciąż jest dozwolony, ale w połączeniu z naturalnymi materiałami: kamieniem najlepiej czarnym lub litym drewnem również w ciemnym kolorze. Modne są blaty zrobione z tych właśnie materiałów, ale coraz częściej, albo łączy się je, albo całkowicie zastępuje tworzywami, które doskonale je imitują. Jak się okazuje nie tylko fantastycznie wyglądają, ale są również o wiele bardziej zaawansowane technologicznie.


Nowoczesne materiały - alternatywa dla drewna i ceramiki

Powierzchnia blatów roboczych musi znieść wiele kuchennych eksperymentów: siekanie, krojenie, zmywanie, działanie wysokiej temperatury… Blaty, nawet z najlepszego gatunku drewna czy płyt meblowych, znoszą dzielnie te codzienne manewry, ale do czasu. No właśnie. Bo z czasem pod wpływem wilgoci, wody, gorących naczyń czy brzydkich plam tracą na urodzie i nie prezentują się już tak świetnie. Ich wymiana to nie lada wyzwanie. Najczęściej wiąże się przynajmniej z częściową demolką kuchni, nie mówiąc o zszarganiu nerwów i spustoszeniu portfela. Dlatego w ostatnich latach coraz większe grono zwolenników zyskują blaty zrobione z materiałów, których podstawowym komponentem są… zmielone minerały. Ich znakomita prezencja to tylko jedna z wielu zalet jakie posiadają.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA