REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 wrz 2016 17:28
Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?
Fot. Vigo Max Kuchnie.
Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?
Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?
Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?
Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?
Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?

Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do Łatwych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę naszej kuchni i być przystępny cenowo. Niedawno porównywaliśmy blaty drewniane, laminowane i kamienne, dziś przedstawimy inne propozycje materiałów na kuchenny blat.

REKLAMA

Blaty szklane w Twojej kuchni

Blaty szklane to luksus w Twojej kuchni. Są niezwykle efektywne i nowoczesne. Robione na indywidualne zamówienia, co potwierdza ich wyjątkowość i ograniczoną dostępność. Szkło jest laminowane i hartowane – jest wytrzymałe i nie powoduje skaleczeń. Są niezwykle trwałe – odporne na wszelkie zarysowania i uderzenia. Odporne na wysokie temperatury, środki chemiczne i soki o intensywnych barwach. Łatwo się je czyści i służą przez lata. Niestety są produktem z wyższej półki – są bardzo drogie przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Oprócz stosunkowo wysokiej ceny blaty szklane wymagają wycierania do sucha – inaczej na ich powierzchni pojawia się kamień.


Blaty stalowe

Blaty stalowe mogą okazać się idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata. Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci. Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki. Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.

Blaty z konglomeratów

Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.

Blat jako wizytówka Twojej kuchni

Blat kuchenny jest nie tylko częścią użytkową naszej kuchni – jest również elementem dekoracyjnym. Powinien pasować i podkreślać charakter naszych czterech kątów. Blat stanowi wizytówkę naszej kuchni – dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny materiał, powinniśmy przeanalizować wszystkie 'za' i 'przeciw'. Blat kuchenny to inwestycja, która ma nam posłużyć przez lata, dlatego nie jest to rzecz, na której warto oszczędzać.




Rekomendowane dla Ciebie

Komentarze

  • Trzeba przyznać, ze zadbana kuchnia to na prawde nasza wizytówka, bo jednak czasami nawet ze znjaomymi lepiej sie spędza czas w kuchni, niż formalnie w salonie :) a pocięte blaty niekoniecznie dobrze się prezentują. W saicos sa dobrej jakości środki do pielęgnacji, wosk czy olej dobrze sie sprawdza, do blatów trzeba wybierac coś mocniejszego, bo jednak szybko ne się zużywają jeśli nie sa dobrze zabezpieczone.
    • hanka, 2016-11-05 09:07:15

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA