Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?
Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do Łatwych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę naszej kuchni i być przystępny cenowo. Niedawno porównywaliśmy blaty drewniane, laminowane i kamienne, dziś przedstawimy inne propozycje materiałów na kuchenny blat.
Blaty szklane w Twojej kuchni
Blaty szklane to luksus w Twojej kuchni. Są niezwykle efektywne i nowoczesne. Robione na indywidualne zamówienia, co potwierdza ich wyjątkowość i ograniczoną dostępność. Szkło jest laminowane i hartowane – jest wytrzymałe i nie powoduje skaleczeń. Są niezwykle trwałe – odporne na wszelkie zarysowania i uderzenia. Odporne na wysokie temperatury, środki chemiczne i soki o intensywnych barwach. Łatwo się je czyści i służą przez lata. Niestety są produktem z wyższej półki – są bardzo drogie przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Oprócz stosunkowo wysokiej ceny blaty szklane wymagają wycierania do sucha – inaczej na ich powierzchni pojawia się kamień.
Blaty stalowe
Blaty stalowe mogą okazać się idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata. Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci. Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki. Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.
Blaty z konglomeratów
Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.
Blat jako wizytówka Twojej kuchni
Blat kuchenny jest nie tylko częścią użytkową naszej kuchni – jest również elementem dekoracyjnym. Powinien pasować i podkreślać charakter naszych czterech kątów. Blat stanowi wizytówkę naszej kuchni – dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny materiał, powinniśmy przeanalizować wszystkie 'za' i 'przeciw'. Blat kuchenny to inwestycja, która ma nam posłużyć przez lata, dlatego nie jest to rzecz, na której warto oszczędzać.