Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak zwiększyć ergonomię kuchennego wnętrza?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 sie 2016 17:00
Jak zwiększyć ergonomię kuchennego wnętrza?
Fot. Grupa Armatura.
Jak zwiększyć ergonomię kuchennego wnętrza?
Jak zwiększyć ergonomię kuchennego wnętrza?

Ograniczony metrażowo aneks, przestronne wnętrze połączone z salonem lub wyodrębnione pomieszczenie przeciętnej wielkości – bez względu na charakter kuchni, kwestia ergonomii stanowi priorytet decydujący o komforcie jej użytkowania. Znajomość kilku zasad aranżacji przestrzeni, pozwoli znacząco podnieść poziom jej funkcjonalności.

REKLAMA

Zasada nr 1: dopasuj zabudowę do metrażu wnętrza

Nawet najbardziej zaawansowane technologicznie rozwiązania nie zastąpią przemyślanego projektu kuchni. Dlatego też, jeszcze przed zakupem wyposażenia należy zaplanować jego rozmieszczenie. Najprostszym wariantem do zaaranżowania jest przestrzeń otwarta, którą uzupełni aneks. Jednorzędowy układ mebli sprawdzi się także w pomieszczeniach zamkniętych o stosunkowo ograniczonym rozmiarze. Dysponując większym metrażem, warto rozważyć zabudowę w kształcie litery L (dwurzędową) lub U (trzyrzędową). Pierwsza z nich znajdzie zastosowanie w przypadku kuchni o dużej szerokości, która zagwarantuje zachowanie optymalnej przestrzeni pomiędzy szafkami umiejscowionymi na dwóch przeciwnych ścianach. Meble ułożone prostopadle pozostawiają wolny róg pomieszczenia. Sprawdzą się więc w sytuacji, gdy chcemy postawić w nim stół. Układ w kształcie litery U zapewnia natomiast optymalną ilość przestrzeni roboczej, ułatwiając wykonywanie prac kuchennych. Tego typu rozmieszczenie znajdzie zastosowanie we wnętrzach, w których znajduje się okno. Bezpośrednio pod nim można ulokować blat środkowy, umiejscowiony prostopadle do pozostałych.

Zasada nr 2: zachowaj płynność ciągu roboczego

Przechowywanie, segregowanie, mycie, krojenie, przyrządzanie – każda z kuchennych stref ma określoną rolę do odegrania w procesie codziennej obróbki produktów spożywczych. By ułatwić pracę, układ pomieszczenia warto dostosować do kolejności jej etapów. Funkcjonalny ciąg roboczy rozpocząć powinna strefa zapasów i należące do niej sprzęty chłodzące, w tym lodówka i zamrażarka oraz szafki na produkty spożywcze lub spiżarnia. Drugim stanowiskiem jest obszar przechowywania naczyń, garnków i akcesoriów do gotowania. Punkt ten warto wyposażyć w blat, który ułatwi segregowanie żywności wyciąganej z lodówki lub półek. – Następna w kolejności strefa zmywania decyduje o zachowaniu higieny wnętrza oraz komforcie przyrządzania posiłków i przeprowadzania domowych porządków – podpowiada Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. – Warto wyposażyć ją w rozwiązania wykonane z solidnych materiałów. W przypadku armatury kuchennej, dobrze sprawdza się chromowany mosiądz, cechujący się łatwością pielęgnacji oraz dużą trwałością – dodaje ekspert. Kolejna w ciągu strefa - obszar przygotowywania - to punkt, który zajmuje najwięcej miejsca. Z uwagi na specyfikę wykonywanych zadań i liczbę potrzebnych akcesoriów, blat powinien mieć szerokość minimum 90 cm. Na końcu łańcucha kuchennych czynności warto umieścić stanowisko obróbki termicznej, wyposażone w płytę grzewczą, piekarnik oraz okap.

Zasada nr 3: pamiętaj o wysokościach

O wygodzie kuchennych czynności w dużej mierze decydować będzie również zachowanie właściwych wysokości wyposażenia. O ile blaty umieszcza się zazwyczaj na poziomie ok. 85 cm, należy zweryfikować, czy standardowe umiejscowienie będzie odpowiadać preferencjom domowników. Jeśli znajdują się wśród nich osoby wyższe, warto zwiększyć ten parametr o ok. 5-10 cm. Projektując kuchnię, zastanówmy się także nad wygospodarowaniem odpowiedniego miejsca na piekarnik. Choć zwyczajowo jest on montowany na podłodze, komfort wkładania i wyciągania przyrządzanych potraw zyskamy, lokując go na poziomie 70-80 cm. Przestrzeń pod nim warto natomiast przeznaczyć na pojemną szufladę, w której pomieścimy akcesoria takie jak blachy, naczynia żaroodporne czy formy do ciast.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA