×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Idealny blat w kuchni: jak wybrać?

Idealny blat w kuchni: jak wybrać?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 06 cze 2016 09:30

Jak wybrać odpowiedni materiał, aby powierzchnia robocza była praktyczna i piękna przez lata? Opowiada Jolanta Trytko-Warczak, specjalista ds. kamienia naturalnego, konglomeratów i spieków kwarcowych w Grupie EGA.

Konglomeraty kwarcowe najczęściej wybierane są przez osoby, które doceniają nie tylko kamienną estetykę, ale i nowoczesne technologie. Liczy się też łatwość użytkowania i bardzo dobre właściwości fizyko-mechaniczne. Bogata paleta kolorów oraz zróżnicowane opcje wykończenia sprawiają, że stają się one coraz popularniejszą alternatywą dla kamienia naturalnego – mówi Jolanta Trytko-Warczak, specjalista ds. kamienia naturalnego, konglomeratów i spieków kwarcowych w Grupie EGA. Do najważniejszych cech konglomeratów kwarcowych można zaliczyć zarówno wyjątkową trwałość, jak i bardzo niską nasiąkliwość, która uniemożliwia tworzenie się zarazków oraz pleśni. Co najważniejsze, na takiej powierzchni utrudnione jest wchłanianie wszelkiego rodzaju płynów. Dzięki takim właściwościom blaty są bardziej higieniczne i bez problemu mogą mieć kontakt z żywnością.
Dużą popularnością cieszą się konglomeraty kwarcowe w jasnej, śnieżnobiałej kolorystyce, takie jak Bianco Vega włoskiej marki Santa Margherita. Tak czysta biel jest nie do osiągnięcia w granitach. Zainteresowaniem cieszy się również elegancka kolekcja Glitter Santa Margherita – mocno błyszcząca i mocno brokatowa oraz kolekcja Stardust z zatopionymi kawałkami lusterek i szkiełek – przepięknie migoczące, gdy promienie słoneczne oświetlają blaty. Oprócz walorów estetycznych do atutów można zaliczyć łatwość pielęgnacji powierzchni blatów – nie są bowiem wrażliwe na działanie większości detergentów, a często do codziennej pielęgnacji wystarczy delikatnie zwilżona, miękka ścierka. Usuwanie trudniejszych zabrudzeń również nie stanowi problemu. Doskonale sprawdzają się tu delikatne mleczka czyszczące czy standardowa chemia kuchenna. Blaty z konglomeratu nie wymagają stosowania żadnych zabiegów konserwacyjnych – nie trzeba ich impregnować, aby cieszyć się nimi przez wiele lat.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także