Elegancka kuchnia - pomysł na wnętrze z ciemnym drewnem
Architekt Marta Kilan stworzyła aranżację, która zgodnie z życzeniem inwestorów uwzględnia ich ulubioną kolorystykę, a przy tym zapewnia kuchni elegancki, reprezentacyjny charakter.
Co więcej, w sposób subtelny i gustowny rozświetliła wnętrze bielą – ciekawie „przemyconą” w różne miejsca zabudowy kuchennej. Aby zapewnić kuchni ciepły, domowy klimat, a jednoczenie zachować wytworny charakter, wybrano fornir palisandru – ciemnego, pięknie usłojonego, egzotycznego drewna. Z tego materiału zostały wykonane fronty szafek dolnych, a także obramowania wyższej zabudowy na przeciwległych ścianach kuchni O ile zabudowa dolna, rozmieszczona wzdłuż jednej ściany, ze strefą zmywania tuż pod oknem, zachowuje standardowy charakter, o tyle wyższa zabudowa jest już daleka od standardowej. Nietypowo i nad wyraz efektownie rozwiązano kwestię szaf po lewej stronie.
Zamiast typowej wysokiej zabudowy projektantka zdecydowała się na szafki „medium”: aby dodać wnętrzu lekkości i odejść od konwencji typowego mebla. Pełniąca funkcję kredensu szafa (przeznaczona jest m.in. do przechowywania zastawy stołowej) została umieszczona w ściennej wnęce, a masywne obramowanie, wykończone fornirem palisandru, nadaje jej rangę dekoracji wnętrza. Białe – dla kontrastu – i połyskujące lakierowane fronty świetnie odbijają światło, rozjaśniając wnętrze. Taką funkcję pełnią również pojawiające się w innych miejscach białe elementy. Z lakierowanego MDF-u wykonano cokół oraz widoczny tuż pod blatem fragment korpusów szafek dolnych.
Lampy wiszące nad wyspą i stołem w jadalni także są czarno-białe. Kuchnia stanowi część otwartej przestrzeni dziennej podzielonej na strefy. Umownie oddziela ją od jadalni barek śniadaniowy. Jego podwyższony blat skutecznie przesłania też strefę gotowania. Z kolei strefę jadalni dzielącą przestrzeń z salonem wyznacza materiał podłogowy. Od granicy z salonem grafitowe płytki gresowe ustępują miejsca laminowanym panelom w kolorze merbau, który doskonale zgrywa się z kolorem krzeseł i stołu w jadalni.
Tekst: Anna Usakiewicz