×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Czym się kierować wybierając zlewozmywak?

Czym się kierować wybierając zlewozmywak?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 11 marz 2016 10:31
Zaktualizowano: 14 marz 2016 08:24

Czym się kierować wybierając zlewozmywak? Co należy myć w zlewozmywaku? Co należy myć tylko ręcznie? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym poradniku.

Chcąc ułatwić sobie codzienne prace w kuchni coraz częściej decydujemy się na zakup zmywarki. Jednakże nawet najbardziej nowoczesne urządzenie nie umyje wszystkich rodzajów naczyń i akcesoriów. Właśnie dlatego tak istotny jest wybór odpowiedniego zlewozmywaka, w którym można opłukać zarówno kruchą porcelanę, jak i wyszorować żeliwny szybkowar.

Wkładanie wszystkich naczyń do zmywarki może się źle skończyć - w najlepszym wypadku zniszczymy ulubione kryształowe kieliszki, a w najgorszym spowodujemy awarię kosztownego sprzętu. Właśnie dlatego planując wyposażenie kuchni warto się zaopatrzyć w wygodny i pojemny zlewozmywak. To dzięki niemu wyczyścimy duże blachy do pieczenia ciasta, czy zachowamy urodę srebrnej zastawy rodzinnej.

Co należy myć w zlewozmywaku?

Przygotowując cykl mycia naczyń pragniemy wykorzystać każdy zakamarek zmywarki. Właśnie dlatego nie warto wkładać do niej dużych garnków, brytfanek, blach do pieczenia ciast, a także bardzo zabrudzonych czy zatłuszczonych naczyń. Bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest namoczenie i wyczyszczenie ich w komorze zlewozmywaka. W zmywarce nie warto myć także noży - mogą się szybko stępić, a także plastikowych pojemników do przechowywania żywności - naczynia pozbawione specjalnego symbolu ulegną deformacji pod wpływem wysokiej temperatury. Dodatkowo, należy pamiętać, że zmywarka może uszkodzić przedmioty kruche, ręcznie zdobione, a także naczynia wykonane z mosiądzu, żeliwa, aluminium, czy srebra.

Czym się kierować wybierając zlewozmywak?

Wybierając zlewozmywak warto zdecydować się na model z głęboką komorą. Zmieszczą się w niej duże naczynia, które należy odmoczyć, bądź napełnić wodą. Osoby, które często gotują powinny zwrócić uwagę na zlewozmywaki 1,5-komorowe. Mniejsza komora posłuży do rozmrażania mięsa, a także wygodnego opłukiwania warzyw i owoców przed gotowaniem, smażeniem, czy duszeniem. Z kolei zlewozmywaki dwukomorowe to propozycja dla rodzin, które często przebywają w kuchni wspólnie przygotowując posiłki.

Co należy myć tylko ręcznie?

• przedmioty z drewna - np. deski i łyżki, a także przedmioty z elementami drewnianymi
• szkło ręcznie malowane
• delikatne szkło i kryształy
• naczynia aluminiowe, miedziane i emaliowane
• mosiężne przedmioty
• żeliwne patelnie
• srebrną zastawę
• zastawę srebrną jednocześnie z zastawą ze stali oksydowanej
• naczynia z materiałów termoplastycznych
• przedmioty zanieczyszczone, zatłuszczone, które mogą zatkać odpływ zmywarki
• narzędzia, np. pędzle
• świeczniki.

Źródło: Deante.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także