REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Blat w kuchni - jaki wybrać?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 sie 2016 12:00
Blat w kuchni - jaki wybrać?
W kuchni zastosowano blaty laminowane imitujące naturalne drewno. Projekt Karolina Stanke-Szadujko, Łukasz Szadujko. Fot. Bartosz Jarosz.
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?
Blat w kuchni - jaki wybrać?

Wybór materiałów nadających się na kuchenny blat jest ogromny. Wszystko zależy od oczekiwań użytkownika, a także zasobności portfela. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto jednak poznać wady i zalety materiałów – po to, aby decyzja była w pełni przemyślana. Tylko to jest w stanie zagwarantować satysfakcję z efektu finalnego wykończenia kuchni.

REKLAMA

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania kamieniem naturalnym. Materiały tego typu coraz częściej goszczą w naszych domach. Mają wiele zastosowań, pojawiają się: na ścianach, podłogach, parapetach, elewacjach, obudowach kominka oraz na blatach łazienkowych czy kuchennych. Te ostatnie cieszą się coraz większą popularnością: niesłabnące zainteresowanie kamieniem wynika m.in. z faktu, że pasuje on do niemalże każdego wnętrza – niezależnie od stylu, w jakim zostało ono urządzone. Wnętrze nowoczesne, klasyczne, minimalistyczne czy urządzone z przepychem – kamień naturalny może być piękną ozdobą każdego z nich. Szczególnie chętnie wybierany jest do kuchni, ze względu na swoje właściwości: trwałość, uniwersalność i bycie praktycznym.

Klasyczny wybór: drewno i kamień
Blaty kuchenne wykonane z drewna mają wielu zwolenników. Ich największą zaletą jest naturalność. Pasują do wielu aranżacji, nadając wnętrzu przytulnego klimatu. Są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce – można je dowolnie przycinać, a także poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym. Dbanie o ich naturalne piękno jest dość uciążliwe: większość drewnianych blatów wymaga specjalnej impregnacji i częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Te, na szczęście, nie są zbyt skomplikowane – można je szlifować, lakierować i malować wiele razy. To dobra informacja, bo drewniana powierzchnia robocza źle znosi wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia i pęknięcia. Przebarwienie drewna nie jest trudne: wystarczy poddać je działaniu barwiących produktów spożywczych lub tłuszczu.

Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego są najlepszą alternatywą dla drewna. Warto bliżej przyjrzeć się granitowi, który jest trwały i wytrzymały. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej oraz ziarnistej. Ta pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Kolejna jest bardziej jednolita, ale wyróżnia się różną wielkością ziarna: daje to ciekawy efekt wizualny. Kamień naturalny dostępny jest w barwach od jasnych beżów, przez szarości po brązy i czernie. Dzięki różnorodności odcieni granitu każdy będzie mógł dostosować swój nowy blat do kolorystyki pasującej do mebli oraz wystroju wnętrza kuchni. Do największych zalet surowca - poza wartościami estetycznymi - można zaliczyć wysoką odporność na ścieranie i zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Jeżeli zdecydujemy się na zakup jasnego granitu warto pamiętać, aby nie dopuścić do jego zaplamienia mocno barwiącymi płynami jak np. czerwone wino, buraczki czy czarna porzeczek. Na ciemniejszych powierzchniach nie będzie już takiego problemu.

Konglomerat kwarcowy – dobry pomysł
– Konglomeraty kwarcowe najczęściej wybierane są przez osoby, które doceniają nie tylko kamienną estetykę, ale i nowoczesne technologie. Liczy się też łatwość użytkowania i bardzo dobre właściwości fizyko-mechaniczne. Bogata paleta kolorów oraz zróżnicowane opcje wykończenia sprawiają, że stają się one coraz popularniejszą alternatywą dla kamienia naturalnego – mówi Jolanta Trytko-Warczak, specjalista ds. kamienia naturalnego, konglomeratów i spieków kwarcowych w Grupie EGA. Do najważniejszych cech konglomeratów kwarcowych można zaliczyć zarówno wyjątkową trwałość, jak i bardzo niską nasiąkliwość, która uniemożliwia tworzenie się zarazków oraz pleśni. Co najważniejsze, na takiej powierzchni utrudnione jest wchłanianie wszelkiego rodzaju płynów. Dzięki takim właściwościom blaty są bardziej higieniczne i bez problemu mogą mieć kontakt z żywnością.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA