×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
9 pomysłów na glamour w kuchni

9 pomysłów na glamour w kuchni

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 26 lip 2016 12:00
Zaktualizowano: 26 lip 2016 12:24

Styl glamour to bogactwo i dekoracyjny przepych. Jednak urządzając kuchnię w tym stylu nie musimy pokrywać ścian złotem - wystarczy kilka eleganckich akcentów.

1. Wykwintna aranżacja
Wytworność i szyk to cechy charakteryzujące kuchnię Elegance Nolte Küchen. Wyraziste dodatki dopełniają całość; wycena indywidualna, Nolte Kuchen.

2. Użyteczne rozwiązanie
Okap wyspowy Zephiro Falmec ma jonizujący system oczyszczania powietrza. Dostępny także w kolorze czarnym; ok. 10.000 zł, Falmec Polska.

3. Gorączka złota
Płytki ceramiczne Gold Frozen Flower Bisazza z ozdobnym motywem dekoracyjnym. Dostępne w rozmiarze 25,8x29,8 cm; nowość, Bisazza.

4. Dawne inspiracje
Chłodziarko-zamrażarka retro FAB 28 Smeg zainspirowana stylistyką lat 50. Możliwość wyboru spośród 36 wersji kolorystycznych; ok. 10.257 zł, Smeg.

5. Jak biżuteria
Ręcznie wykonane, pozłacane serwetniki L’Objet wyglądem przypominają oryginalną plecionkę. W komplecie 4 sztuki; 475 zł, Rosenthal.

6. Wygoda użytkowania
Stojak na tosty Astoria Brigitte Von Boch, wykonany ze stali nierdzewnej, pozwala elegancko podać chleb na stół; ok. 170 zł, Westwing.

7. Efektowne zwieńczenie
Żyrandol z czarnymi kryształkami Queen Spotlight stylistyką nawiązuje do stylu wiktoriańskiego; ok. 17.000 zł, Spotlight.

8. Golden Oasis
Tradycyjna jakość
Zastawa Golden Oasis Villeroy&Boch ze złotymi ornamentami. Kolekcja wykonana z porcelany kostnej; 000 zł/talerz 00 cm, Villeroy&Boch.

9. Kosztele, miód wrzosowy, młoda leszczyna i złoto

2 kg koszteli, 4 żółtka, 2 szt. trawy żubrowej, 10 g mięty, 100 g orzechów laskowych, 0,1 g pyłu ze złota, 3 g waty cukrowej, 12 g świeżego imbiru, 100 g miodu wrzosowego, 200 ml mleka, 200 ml Crème Fraiche, 4 g soli Maldon, 10 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 80 g masła, 100 g mąki pszennej, 1 g soli miałkiej

Masło, cukier trzcinowy, mąkę i sól utrzyj do uzyskania masy. Rozwałkuj ją i piecz w 190oC przez 15-20 min, wystudź i rozkrusz. Kilogram jabłek piecz w 160oC przez 2 godz. Przetrzyj na puree. Orzechy dodaj do gorącego mleka, ostudź, spakuj próżniowo i chłodź przez 12 godz. Żółtka utrzyj z miodem. Dodaj mleko orzechowe, crème fraiche i sól. Całość zamroź. Odłóż dwa jabłka. Z pozostałych wyciśnij sok i odstaw na noc do lodówki. Odlej 200 ml soku jabłkowego. Dodaj miętę oraz trawę żubrową. Z dwóch jabłek wytnij prostokąty i skompresuj je z sokiem. Pozostały zredukuj do konsystencji syropu i połącz z imbirem. Jabłka odsącz, posyp cukrem i opal. Na talerz wylej syrop i nałóż puree. Posyp kruszonką, dodaj jabłka i lody. Deser udekoruj watą cukrową i złotem.
Poleca: firma Gaggenau, www.gaggenau.com; przepis Witka Iwańskiego

Zebrała: Alicja Pietrowska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także